Al.Florin ŢENE:,,În organizarea Ligii Scriitorilor din România lansarea enciclopediei ”PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR“ la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu“ din Baia Mare, volumele XLII, XLIII şi XLIV

31 10 2010

În dimineaţa de 27 octombrie, când ziua încă nu-şi deschisese pleoapa, un grup de scriitori membrii ai Ligii Scriitorilor se aflau în Săgeata albastră”, plecând din Cluj-Napoca spre Baia Mare, oraşul care ne-a primit atât cu noua sa înfăţişare, dar şi cu urmele istoriei sale. Atestat documentar la 1329 şi purtând numele latin Rivalus Dominarum, devenine centru aurifer în secolele 14 şi 15, iar din 1446 intră în proprietatea lui Iancu de Hunedoara.

Ajungând în Centru Vechi al oraşului am văzut Turnul lui Ştefan , religva ce-a mai rămas din Categrala Sfântului Ştefan, ridicată la 1446.

În oraşul aflat pe cursul râului Săsar şi aflat între dealurile Florilor, Margău,  Crucii, Bulat, unde se află livezi de castani, şi munţii Gutâi, Creasta Cocoşului , civilizaţia secolului XXI este în plină înflorire.

La Biblioteca judeţeană “Petre Dulfu “, aflată într-o clădire modernă ce corespunde tuturor cerinţelor unei activităţi cu cartea, în sala de conferinţe ne-a  întâmpinat un mare număr de scriitori, ziarişti şi iubitori de cultură maramureşeni.

Şedinţa a fost deschisă de profesor dr.Valeriu Achim şi coordonată de Al.Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor din România, care a subliniat, printre altele, că această mare enciclopedie a spiritualităţii româneşti”Personalităţi Române şi Faptele lor-1950-2000 “ de Constantin Toni Dârţu, este, de fapt, “lada de zestre “ ce o lăsăm  moştenire istoriei neamului, dar şi “cartea de vizită “ cu care ne prezentăm Europei.>>>>>>>>>>


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s