Dorina Costea:,,A apărut cartea “Viaţa ca o punte “ de Titina Nica Ţene”

28 04 2011

La Editura “DACIA XXI “, în Colecţia DUAL, a apărut cartea ”Viaţa ca o punte “ de Titina Nica Ţene ( membră fondatoare a Ligii Scriitorilor Români), cuprinzând 30 de povestiri, structurată în două cicluri:”Pietre de-aducere aminte “şi “Bucuria întoarcerii în timp “.

            Imaginea epico-lirică a autoarei are la bază o recuzită exclusiv rememorativă. Prozele sale concise, şlefuite până la cristalizare, sunt imagini trăite de-alungul vieţii, în care amintirea lucrează cu fervoare, dând la iveală lumina unor teme şi simboluri dintr-un timp întunecat, dar care pentru copilul de atunci era înţeles ca  frumos, prin naivitatea copilăriei, şi azi reverberând în nostalgie.

            Stilul dens, ca o lumină a cristalului şlefuit până aproape de perfecţiune, ne descoperă o naraţiune cu o inteligentă regie a mişcării, iar trăirile sincere alternează între transcrierea lor într-un real perceput de copilul de atunci şi surprinderea evanescenţelor.

            Despre o parte din aceste povestiri în “România Literară “ cunoscutul critic literar Alx. Ştefănescu scria, pe bună dreptate:”Amintiri din copilărie pe care autoareaşi-a petrecut-o, ca atâţia alţi scriitori români, la ţară. Ea nu imită însă pe nimeni. Modestă, cuviincioasă, plină de duioşie, ne câştigă simpatia, tocmai prin această “ cuminţeniea pământului “.

            Povestirile sunt legate între ele nu numai prin o succesiune de evenimente, începând din copilărie şi până în momentul devenirii autoarei bunică, dar şi prin stil, procedeu narativ caracterizat  mai ales printr-un fel comun de a privi viaţa, fiind produsul unei acuităţi analitice, oscilând între seriozitate şi joc. >>>>>>>>>


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s