Elisabeta IOSIF:„Dimineaţa poeţilor”- întâlnirea din ajunul Mărţişorului

26 02 2012

    „În fărâmiturile rămase dintr-un foarte îndepărtat  *banchet al zeilor,* sărbătoarea este în acelaşi timp punte, buclă şi vârtej” –  Constantin Noica

      O sărbătoare a însemnat şi această reuniune a scriitorilor Filialei Bucureşti a Ligii Scriitorilor Români spre  sfârşitul lunii februarie a acestui an, 2012, după o iarna viforoasă, năstruşnică, de numai trei săptămâni, într-o zi cu mult soare şi de renaştere a primăverii. Şnurul roşu-alb, considerat şi o „funie a anului”, împletind cele două anotimpuri, iarna-vara, simbolizează şi tradiţiile Dochiei, belşugul şi frumuseţea, oferirea lui fiind  un dar pentru sănătate:„Te leg prin alb, mereu, cu inocenţa mea,/ Dezleg prin roşu, de deochi, mereu o stea, / Pe fruntea ta. În Martie îţi strâng din jur, /Dorinţa şi ardoarea mea. Şi-a zilelor din şnur.”…(Elisabeta  Iosif). „Primăvară –  ger şi ghiocei/zâmbet pe frunză verde/  abur în aer. Muguri – geamăt de muguri/rouă cu ochi luminoşi/berze pe ape.” (Viorel Gongu).     

Aşadar, un dar şi o sărbătoare a însemnat şi recitalul poeţilor bucureşteni prezenţi la această reuniune literară (Ana Maria Bălaş, Ştefan Lucian Mureşanu, Elis Râpeanu,Viorel Gongu,Elisabeta Iosif, Vasilica Ilie, Constantin Stroe), poeme onorate cu  momente muzicale alcătuite de pianista-poetă, Maria Calleya. Această „Dimineaţă a poeţilor” este, de fapt,  o continuitate a unui „Proiect cultural”, început în 2011  cu concursul  Bibliotecii Municipale Sadoveanu din Bucureşti, a tinerilor şi profesorilor Colegiului Naţional de Muzică George Enescu, a studenţilor Universităţii Hyperion şi  a revistei Art aut.

În anul 2012 acest proiect – program  se va dezvolta într-o manifestare culturală  intitulată „Confluenţe”, dorindu-se o îmbinare a poeziei cu muzica şi arta.

Elisabeta IOSIF

26 februarie, 2011

   


Acțiuni

informatie

One response

5 03 2012
Delia Stăniloiu

O sărbătoare care se arată a fi fost foarte emoţionantă şi la care din motive de sănătate nu am putut participa.Regret absenţa dar sper că vor mai fi astfel de manifestări şi voi mai avea onoarea de a fi invitată.Felicitări doamnei Iosif pentru articol şi organizare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s