Petru Birău:,,ÎNTÂLNIREA CU AL. FLORIN ŢENE, POETUL”

25 03 2012

Venit în continuarea trilogiei ,,Insula viscolului”, romanul autobiografic ,,Geamănul din oglindă” (Editura Nico, Târgu- Mureş, 2012), al prolificului scriitor şi promotor cultural Al Florin Ţene, complectează pledoaria omului de cultură temeinic implicat în cunoaşterea şi prezentarea timpului său, în slujirea prin cuvânt a aproapelui, cu toată dăruirea, întregul talent şi totala sa experienţă de viaţă. Dealtfel cartea are un motto edificator:,,Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Iacov 2. 8.)

Fiecare dintre cele trei romane ce alcătuiesc trilogia ,,Insula viscolului” (,,Chipul din oglindă”, ,,Insula viscolului” şi ,,Orbul din Muzeul Satului”), reprezintă anumite etape în formarea spirituală şi în creaţia lui Al Florin Ţene, de la valorificarea unor însemnări făcute pe un şantier, la decriptarea tainelor disimulate în consumarea anumitor momente de răscruce ale istoriei, de la transpunerea unor fragmente onirice, până la cele mai profunde investigaţii psihologice în imanentul personajelor, sau de la lirismul unor evocări, la analiza pertinentă a evenimentelor sociale în care autorul a fost implicat direct.

Ca o încununare a acestora, romanul ,,Geamănul din oglindă” reprezintă cântecul triumfului, al scriitorului învingător prin Cuvânt, care s-a luptat pas cu pas ca să impună o viziune, un crez. Această luptă este evidentă pe tot parcursul edificării operei sale, de la poezie, la eseu sau cronică, dar mai ales este pregnantă în impresionantele sale romane autobiografice. Uneori, aşa cum reiese din scrieri, îl întâlnim căzut, trist, ori singur, dar niciodată învins. În romanul ,,Geamănul din oglindă” îl regăsim triumfător. Aici Al Florin Ţene nu mai ezită, nu mai caută, nu mai întreabă, aici este întrebat, aici oferă răspunsuri, se relevă ca un înţelept care, prin harul lui Dumnezeu, a biruit toate obstacolele, are o operă vastă, a întemeiat o Ligă a scriitorilor cu sute de membrii, pe care o conduce, editează mai multe reviste, are câteva cenacluri literare fondate, deţine nenumărate premii, se bucură de recunoaştere în ţară şi străinătate, este membru al unei Academii (ce şi-ar putea dori mai mult un scriitor?). >>>>>>>>>>>>>


Acțiuni

Information

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s