„In memoriam Damian Ureche”- la Filiala Banat a Ligii Scriitorilor Romani

Filiala Banat a Ligii Scriitorilor Romani s-a intalnit  in 26 septembrie 2009, sedinta având tema  „ In memoriam Damian Ureche”.  In 20 septembrie s-au implinit 15 ani de la trecerea in eternitate a poetului Damian Ureche. Pentru a marca acest moment Filiala Banat a Ligii Scriitorilor, in colaborare cu revista Heliopolis si cu Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Timis , a organizat un medalion literar consacrat poetului şi o expoziţie de carte.

Doina Dragan, presedinta filialei, a deschis întâlnirea şi  a propus pastrarea unui minut de reculegere

Apoi a dat citire poeziei : ”Ni s-au trezit Carpatii”, de Damian Ureche.  Geo Galetaru a subliniat mai multe fatete ale poetului: poetul boem ,poetul total, poetul elegiac,cantaret al iubirii. Apoi a citit poeziile: Pamant cu gene , si

Elegie.  Scriitoarea Rodica Opreanu, invitata, a evocat personalitatea poetului Damian Ureche  pe care l-a cunoscut la mai multe intalniri literare,  subliniind trasaturi definitorii  ale lirismului poetului. S-a referit si la volumul Marianei Sperlea „Ultima toamna a poetului”, carte document, model de fidelitate pentru poetul disparut. Mariana Sperlea a reamintit  biografia poetului, cele 16 carti publicate de acesta,  apoi a recitat poezia „Pantera”, de Damian Ureche si „De ce mor poetii”,poezie inchinata lui Damian Ureche.     Livia Ilcau a evocat alte amintiri despre poetul Damian Ureche, apoi a citit doua poezii scrise de dansa dupa moartea poetului.

Horea Taru a remarcat marele dar al poetului de a face poezie din orice si a depanat amintiri despre poet. Andreia Anucuta a citit doua poezii: ”General de fluturi” si „Sfanta lasitate romaneasca” de Damian Ureche. Ion Murariu  a aratat ca Damian Ureche este si un poet „o constiinta”, care a vibrat ca nimeni altul la evenimentele din decembrie 1989. Şi tot Ion Murariu în calitate de redactor şef la revista ”Lumina satului a amintit de contribuţia poetului la constituirea revistei.

Doina Dragan, redactor sef la revista Heliopolis, a  amintit apariţiile  poeziilor lui Damian Ureche in paginile revistei  din 1995, de la primul numar.

Doamna Prof. Dr. Lucia Anucuta, gazda intalnirii noastre, ne-a  informat ca in timpul acestei intalniri a Ligiii Scriitorilor, a trait ceva inedit.

In incheiere prof. Livia Ilcau  care  a considerat manifestarea din 26 septembrie ca un moment inaltator,  a cantat ”Adio si-un cer instelat” pe versuri de Damian Ureche. Maria Martinescu Sadovan, interpreta de folclor, a intonat in memoria poetului romanta „Se scuturau toti trandafirii” la care am fost invitati sa luam parte.

Doina Dragan,a anuntat data viitoarei sedinte: 24 octombrie 2009, cand sub egida Ligii Scriitorilor Romani, va fi lansat romanul: ”Drumul iubirii spre nord” de Andreia Elena Anucuta.

Doina Dragan,presedinte  Filiala Banat ,Liga Scriitorilor Romani.

Timisoara, 11 octombrie 2009.

One response

14 10 2009
„In memoriam Damian Ureche”- la Filiala Banat a Ligii Scriitorilor Romani « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Apoi a dat citire poeziei : ”Ni s-au trezit Carpatii”, de Damian Ureche.  Geo Galetaru a subliniat mai multe fatete ale poetului: poetul boem ,poetul total, poetul elegiac,cantaret al iubirii. Apoi a citit poeziile: Pamant cu gene , si Elegie.  Scriitoarea Rodica Opreanu, invitata, a evocat personalitatea poetului Damian Ureche  pe care l-a cunoscut la mai multe intalniri literare,  subliniind trasaturi definitorii  ale lirismului poetului. S-a referit si la volumul Marianei Sperlea „Ultima toamna a poetului”, carte document, model de fidelitate pentru poetul disparut. Mariana Sperlea a reamintit  biografia poetului, cele 16 carti publicate de acesta,  apoi a recitat poezia „Pantera”, de Damian Ureche si „De ce mor poetii”,poezie inchinata lui Damian Ureche.     Livia Ilcau a evocat alte amintiri despre poetul Damian Ureche, apoi a citit doua poezii scrise de dansa dupa moartea poetului.>>>>> […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s