Al.Florin ŢENE:,, Întâlnire cu steaua George Roca la lansarea cărţii DE VORBĂ CU STELELE”

            În după amiaza zilei de 14 octombrie a.c. în salonul Hotelului “Victoria “ din Cluj-Napoca a avut loc lansarea cărţii cu interviuri “De vorbă cu stelele “, volumul 2, de George Roca, scriitor australian de origine română,( născut la Huedin), apărut la Editura Anamarol din Bucureşti.. În prezenţa unui public iubitor de cultură şi a membrilor Ligii Scriitorilor, Filiala Cluj, autorul cărţii a fost prezentat de Al.Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, care în cuvântul său, a vorbit despre viaţa scriitorului George Roca, a operei sale,  subliniind rolul pe care şi-l-a asumat  George Roca în promovarea imaginii României în lume, prin publicarea de lucrări despre cultura română, a scriitorilor români în revistele ce apar pe mapamond. Subliniind faptul că autorul acestei cărţi cu interviuri a fost în anul 2000 în Comitetul Organizatoric, pentru Lotul Olimpic Român, al Jocurilor Olimpice de la Sydney.Cu această ocazie preşedintele Ligii Scriitorilor i-a dedicat poezia “Întoarcerea poetului “ şi i-a înmânat ce-a mai înaltă distincţie a Ligii Scriitorilor “Virtutea literară “. Preşedintele Ligii Scriitorilor Români a exprimat şi o nemulţumire constatată de-alungul anilor la Cluj-Napoca care, totuşi, se doreşte Capitală Culturală Europeană, criticând faptul că televiziunile clujene nu sunt prezente la manifestările culturale organizate în municipiul nostru. Spre deosebire de Arad unde în urmă cu câteva zile participând la o activitate culturală organizată de Filiala din localitate a Ligi Scriitorilor şi Universitatea de Vest “Vasile Goldiş“ au fost prezente şi au trasmis pe posturi opt televiziuni. În încheierea cuvântării sale Al.Florin Ţene a subliniat faptul că prin intrarea României în Europa, prin fenomenul de globalizare, unele elemente ale culturii române dispar, sau altele se estompează, de aceea sunt necesari “ambasadori “ ca George Roca care să promoveze zestrea culturii noastre pe mapamond.

            Despre George Roca a mai vorbit poetul Vasile B. Gădălin, Genţiana Groza, Pompiliu Manea, dr.Ionuţ Ţene,

            În cuvântul său autorul cărţii a vorbit detailat despre fiecare “stea “ cu care a stat de vorbă în paginile cărţii sale: Simona Botezan, Elena Buică, Simina Grigoriu, Ioana Moldovan, din zona Americii, Reinhold Batschi şi Dumitru Preda, din zona Australia, Viorel Băetu, Paşcu Balaci, Nikolai Birulin, Cristian Bodnărescu, Antonio Calderon de Jesus, Rodica Dacin, Nicolae Firoiu, Geo Goidaci, Octavian Lupu, Hector Martinez Sanz, Antoniu Petrescu-Don Elvis, Ion Aurel Pop, Artur Silvestri, Tatiana Ştefan, şi Al.Florin Ţene, din Europa.Aceste personalităţi din România Tainică şi profundă au un rol important în promovarea culturii române pe meridianele lumii.Ele lucrează în tăcere, cu hărnicie şi talent, fără să apară pe primele pagini ale ziarelor, sau pe micile ecrane TV, în “construirea “ edificiului culturii române. Ceea ce fac se constituie în  lucruri de preţ din lada de zestre a neamului nostru.

            Frumoasa seară culturală s-a încheiat în aplauzele celor prezenţi, semn de  apreciere pentru tot ce luminează prin cuvânt  steaua  George Roca.

 

                                                                                                Al.Florin ŢENE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s