-Al.Florin ŢENE:,,Membrii Ligii Scriitorilor ambasadori ai culturii române”

            De-alungul istoriei noastre au fost destui cărturari care prin operele şi călătoriile lor au fost adevăraţi mesageri ai culturii române. Făcând cunoscute peste mări şi ţări valorile din acest areal carpato-danubiano-pontic.În acest context îl amintim pe Spătaru Milescu Câmu, cel care a tradus integral Vechiul Testament,la 1668 şi care a călătorit în ţările nordice şi în Orient, în urma cărora a scris Jurnal de călătorie în China, Descrierea Chinei şi Aritmologhia, eticaşi originalele lor latine. În aceste călătorii Milescu a făcut cunoscute unele tradiţii, obiceiuri de pe la noi persoanelor cu care a tangenţiat, inclusiv la curţile înalte unde a fost primit.Nu putem să-l uităm pe Dimitrie Cantemir, care a fost primul român primit în Academia din Berlin, la 1714, devenind un adevărat ambasador al culturii noastre în Imperiul Otoman, dar şi în Rusia, unde în urma bătăliei de la Stănileşti de pe Prut se retrage lângă Harkov, unde i sa dat un mare domeniu feudal, devenind consilierul lui Petru I, desfăşurând o activitate ştiinţifică rodnică, devenind şi un ambasador al culturii Moldovei în Rusia. Mai târziu, tinerii români din secolul XIX, care studiau la Viena şi Paris, au făcut cunoscută cultura română prin publicaţiile lor în capitatele culturale şi politice ale Europei. Un rol important l-au avut tinerii scriitori din perioada interbelică, care mai târziu au devenit mari personalităţi culturale pe mapamond, cum au fost Mircea Eliade, Cioran, Eugen Ionescu, etc.Iar în prezent nu îi putem uita pe Ana Maria Beligan, George Roca şi Ioan Miclău din Australia, ultimi doi membri ai Ligii Scriitorilor Români, Matei Călinescu, Andrei Codrescu, Octavian Curpaş şi Florentin Smarandache (membru al Ligii Scriitorilor ), din S.U.A., Mariana Zavati Gardner, din Anglia, membră a Ligii Scriitorilor, Radu A.Florescu, Virgil Nemoianu, Petru Popescu, Dorin Tudoran şi Dan Cristian Turturică  din SUA, Daniela Voicu, membră a Ligii Scriitorilor, din Elveţia, Petre Jipa, membru al Ligii Scriitorilor, din Germania, Alexandru Petrescu din Spania, membru al Ligii Scriitorilor, Vasile Barbu, Livius Lăpădat, Pavel P. Filip, din Serbia, membrii ai Ligii Scriitorilor Români, şi mulţi alţii prin cărţile pe care le publică, prin acţiunile culturale pe care le organizează în ţările de adopţie este promovată cultura română.

            Aceşti români scriu istoria culturii noastre acolo unde s-au stabilit. Vorba lui Emil Cioran: “Tensiunea în istorie a fost totdeauna fructul spiritului, şi nu al faptei  “.

            Panait Istrati, prozatorul care a uimit Franţa, la vremea lui, cu Chira Chiralina, publicată în 1923, cu o prefaţă de Romain Rolland, spunea, referitor la condiţiile nu tocmai prielnice în promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor noastre: “În lume…nu întâlneşti numai sentimentali. Lângă greiere stă încolăcită năpârca. Năpârca umană are doruri puţine şi mijloace covârşitoare “.

            Filialele Ligii Scriitorilor Români, atât cele din ţară, dar mai ales cele din diasporă au cenacluri literare în cadrul cărora s-au desfăşurat, de-alungul timpului, diferite activităţi cultural artistice, lansări de cărţi, dezbateri pe diferite teme de interes general sau strict culturale. Un rol important în acest sens îl are scriitorul George Roca ce a devenit un adevărat promotor al literaturii române, promovând lucrări în revistele româneşti din SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi din ţară.

            În Elveţia, în staţiunea Brusti, cu sprijinul poetei Daniela Voicu, membră a Ligii Scriitorilor Români, am organizat Festivalul Internaţional de ARTĂ UMANĂ, unde au participat scriitori români din România, Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia,  cu concursul unor

 scriitori, muzicieni şi artişti plastici din Elveţia.Unde s-au făcut schimburi de experienţă în aceste domenii. Cu această ocazie au fost promovate în rândul cititorilor elevţieni cărţile scriitorilor prezenţi şi s-au vizionat expoziţiile de pictură şi sculptură, lucrări de : Vasilica Mitrea, din Constanţa, Al.Florin Ţene, Victoria Milescu, Alexandru Birou din Constanţa, Titina Nica Ţene, din Cluj-Napoca, Camelia Lia Lazare din Elveţia, Andrea Cacciavillani, din Italia, Manuela Mulero, din Elveţia,  Daniela Voicu, din Elveţia, Ionel Jinga, din Germania, George Stroia, Gina Zaharia, Angela Baciu, din Galaţi, Ionel Marin, Gabi Rădoi, din Germania, Ileana Sima, Dorina Sisu, Iulian Popescu, din Elveţia, Viorel Ploieşteanu, din Irlanda, Paul Polidor, Alberto Palombi, din Elveţia,  Adelina Damian Fekete, Cristian Lisandru, Ofileanu Liviu, Ramona Cârcotă, Sorohan Adina, Mariana Viky Vârtosu, Victoria Fătu Nalaţiu,  Fernando Torres-Garcia, din Paris, Paul Foss, din USA, Charles Lang Tampa, din SUA, Lance Sheridan Ny, din SUA, Zahia Lababidi, din SUA, Rossane Morales, din SUA, Mark Paleologo din USA, John Dunn Smith din SUA,  Curtis Witecarroll din USA, George Filip, din Canada, Timothy Connoros, din Toronto şi Gabriella Hohndhal, din Elveţia.Cu această ocazia s-a editat revista The art to be human şi o antologie a festivalului. Aceast festival organizat de Liga Scriitorilor Români a demonstrat că se pot pune laolaltă artişti din toată lumea, că deşi suntem diferiţi prin stil şi atitudine în ceea ce realizăm, prin cultura poporului din care provenim, de fapt toţi vorbim o singură limbă: ARTA-definită prin cuvânt, culoare şi sunet. Arta de a fi uman semnifică multitudinea de sensuri pe care creaţia le dă vieţii unui artist. Prin definiţie omul este creaţia lui Dumnezeu şi atunci dacă ne-am născut din dragostea pentru frumos, la rândul nostru trebuie să dăm naştere frumosului. La sfârşitul festivalului domnul Zurfluh Engelbert, preşedintele turismului din Elveţia, a felicitat pe participanţi, inclusiv pe Al.Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români ca organizator.

            Cu ajutorul celor 12 reviste pe care le editează filialele Ligii Scriitorilor, care se difuzează în diaspora românească, inclusiv în zona Banadului sârbesc, am promovat literatura şi arta românească, atât cea din ţară cât şi cea din comunităţile de români de pretutindeni.Un rol important în acest sens îl are doamna profesoară Doina Drăgan, preşedinta filialei Ligii Scriitorilor Banat, care prin acţiunile culturale pe care le organizează a promovat literatura scriitorilor români din Banatul sârbesc.Atât prin publicaţia Heliopolis, dar şi prin menifestările culturale pe care le organbizează în Timişoara, şi nu numai. Fiindcă fiecare cuvânt scris în limba română  este ca un tipar gol în care încap multe sensuri. Înăuntrul acestui tipar se află adeseori un sens iniţial, care ar putea fi numit şi focar fundamental, uneori foarte clar, alteori oarecum confuz. Acest focar constituie însă numai un punct de plecare. În jurul acestui tipar se află celelalte cuvinte, alte tipare similare. Fiecare cuvânt se leagă de celălalt aşa cum se leagă într-o horă românească. Astfel, din combinaţia sensurilor concrete ale cuvintelor rezultă sensul frazei, suita de cuvinte şi semnificaţia lor artistică, prin care trasmitem conaţionalilor sau iubitorilor de cultură de pe mapamond mesajul nostru românesc.

            Scriitorii, membrii ai Ligii, atât cei din ţară, dar mai ales cei din diasopră, au înţeles şi au aplicat zicerea filozofului Constantin Tsatsos, care scria: „Cel ce iubeşte limba în care s-a născut este mai demn decât omul cel mai moral. Dar omul moral el însuşi nu este. Cel ce-şi face datoria din dragoste faţă de artă, nu este moral. Cel ce iubeşte din datorie, nu iubeşte cu adevărat “.

            Există o colaborare între scriitorii din Banatul Sârbesc şi Liga Scriitorilor, mai ales de când Al.Florin Ţene a primit Marele Premiu, în anul 2000, la Festivalul Internaţional de Poezie de la Uzdin, organizat cu profesionalism de scriitorul Vasile Barbu.Membrii Ligii publică în revistele ce apar acolo, cum ar fi :Floare de latinitate şi Cuvânt Românesc Torăcean, Familia, şi alte publicaţii. Scriitori din acea zonă publică în revistele Ligii Scriitorilor, cum ar fi: Agora Literară, Cetatea lui Bucur, Constelaţii Diamantine,Pietrele Doamnei, Dobrogea literară, Moldova culturală, Heliopolis, etc.Au fost promovaţi în aceste reviste scriitorii din Banatul Sârbesc: Vasile Barbu, Pavel P. Filip şi Lăpădat Livius, membri ai Ligii Scriitorilor. Liga s-a implicat în promovarea unui ansamblu de dansuri şi cântece din zona Uzdinului pentru a da spectacole la Cluj-Napoca, ansamblu ce a fost însoţit de scriitorul vasile Barbu.

            Înfiinţată cu numai trei ani şi jumătate în urmă, Liga Scriitorilor s-a implicat încă de la început în promovarea literaturii române în Europa şi în celelate continente, promovând lucrări originale în revistele diasporei Confluenţe Româneşti, din SUA, Pagini Româneşti, din Noua Zeelandă şi în multe alte reviste. Un rol important îl are, aşa cum se sublinia şi la Radio Actualităţi, îl are scriitorul George Roca( membru al Ligii Scriitorilor ) care cu multă strădanie promovează creaţile scriitorilor români în revistele din străinătate.

            Încă de la înfiinţare Liga Scriitorilor Români cunoscând faptul că în condiţile intrării noastre în Comunitatea Europeană şi al fenomenului de globalizare, multe din tradiţiile noastre, obiceiuri, creaţii populare şi cele culte vor dispărea, sau se vor estompa, de aceea s-a implicat în promovarea culturii româneşti pe mapamond.În acest contest Marea Enciclopedie “Personalităţi Române şi Faptele lor-1950-2000 “, iniţiată şi scrisă de Constantin Toni Dârţu, preşedintele filialei Iaşi al Ligii Scriitorilor, ajunsă la volumul 48, este “lada de zestre “ a spiritualităţii româneşti.

            Având în vedere a ce spunea Grigore Vieru: Nimeni nu poate făuri de unul singur destinul patriei, după cum nici Patria nu poate cârmui de una singură o soartă individuală, conducerea Ligii Scriitorilor, membri acestei organizaţii profesionale s-a implicat şi se implică în promovarea culturii în diaspora românească, şi nu numai, uniţi în acest nobil scop, căci numai aşa lumea ne poate cunoaşte şi numai aşa putem schimba destinul Patriei.

                                                                                  Al.Florin ŢENE

                                               Membru corespondent al Academiei Americană Română

                                                           Preşedintele Ligii Scriitorilor Români

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s