Al.Florin Ţene:,,Pe urmele istoriei din Ţara Haţegului”

Când soarele îşi mija pleoapele de lumină peste Clujul ce începuse să se trezească, peste 40 de membri ai Centrului de Zi pentru Vârstnici nr.2, condus de Maria Bobină ,în alcătuirea lui aflându-se şi o parte din Cenaclul Literar”Vasile Sav”,coordonat de scriitorul Al.Florin Ţene, au plecat cu un autocar pe urmele istoriei în Ţara Haţegului.

După ce autocarul înfăşurase pe roţi distanţele sub strălucirea fontelor solare, la orizont s-au văzut coamele înverzite ale Munţilor Orăştiei. “Parcul Tineretului” din oraşul Paliei de la Orăştie ne-a primit cu braţele răcoroase şi binevenite. Aici prof. Sfârlea Vasile şi scriitorul Al.Florin Ţene au vorbit despre Palia de la Orăştie tipărită între 14 noiembrie 1581 şi 14 iulie 1582 ce cuprinde două cărţi din Vechiul Testament,Geneza(Bitia) şi Exodul(Ishodul).Lucrarea cuprinzând 164 de file. Tot aici s-a vorbit despre originea lui dr.Petru Groza, dar şi de partizanii anti- comunişti din Munţii Orăştiei. În încheierea acestei lecţii de istorie poeta Titina Nica Ţene a recitat poezii din volumul său Scaunul Harului, recent apărut.

Când soarele  amiezii îşi trimitea săgeţile arzătoare în parbrizul autocarului, grupul de excursionişti intra în Hunedoara, oraşul metalurgiei socialise,ce ne-a întâmpinat cu ruinele Combinatului Siderurgic şi cu amorţeala oraşului de provincie în care nu se mai întâmplă nimic. Castelul Huniazilor ,aflat în plină restaurare, a fost următorul popas. Aici un ghid autorizat, dar şi prof.Vasile Sfârlea ne-a vorbit despre istoria acestui castel care se mai numeşte şi al Corvinilor, fiind ridicat în secolul XV de Iancu de Hunedoara , sub zidurile căruia curge pârâul Zlaşti. Castelul construit în stil neo-gotic domină înprejurimile prin Turnul Toboşarilor şi Turnul Capistrano, iar Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, inclusiv Sufrageria Bethlen ne “vorbesc” despre rolul jucat de acest impozant edificiu în istoria Transilvaniei.

Seara ne-a învăluit cu răcoarea ei pe străzile liniştite ale oraşului unde clădirea Teatrului domină atmosfera citadină.

A doua zi am plecat spre Mănăstirea Prislop unde a nevoit călugărul Arsenie Boca, adus aici de Mitropolitul Ardealului ,Nicolae Bălan ,la 25 noiembrie 1948. Acest lăcaş încărcat de istorie se află într-un peisaj mirific. Construită într-o poiană ,la altitudinea de 640 m, mănăstirea a fost ctitorită de Sfântul Nicodim, după ce zidise Mănăstirile Vodiţa, Topolniţa, Vişina şi Tismana ,precum şi Vrata şi Manastiriţa din Serbia, în a doua jumătate a secolului XIV.

După ce am ascultat slujba de dimineaţă, Grupul Vocal “Speranţa”, condus de prof.Modest Vişoiu, a susţinut în Biserică, în prezenţa maicilor mănăstirii şi a numeroşilor turişti, un concert ecumenic, apreciat de noi toţi. În continuare au urmat momente de reculegere la mormântul lui Arsenie Boca, săvârşit din viaţă la 28 noiembrie 1989. Licenţiat în teologie şi absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, Arsenie Boca a fost un pictor şi scriitor de mare talent.El a restaurat mănăstirea şi a organizat expoziţii de icoane lucrate de el,atât în ţară cât şi în străinătate.Nu trebuie uitat că fresca cu Mihai Viteazul de la Atheneul Român este pictată de acesta.

De aici am plecat la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmisegetusa ,la 17 17 km. de localitatea Haţeg, dezvoltată până în 271 d.Hr. când autorităţile romane se retrag din Dacia. Am vizitat urmele Forului Coloniei, amfiteatrul şi necropola. Aici pe o terasă poetul Al.Florin Ţene a citit din poemele sale inspirate din istoria patriei. În continuare trecând prin localitatea Densuş prof.Vasile Sfârlea ne-a vorbit despre Biserica “Sfântul Nicolae” din Densuş, una din cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită din pietrele aduse de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa, cu acoperiş de piatră, păstrând fragmente de pictură murală datând din 1443, realizată de meşterul Ştefan . Pe drumul de întoarcere s-a vizitat Rezervaţia de Zimbrii din Haţeg.

Am ajuns în Cluj când soarele îşi culcase capul, pentru odihnă, pe Dealul Feleacului iar burgul ne întâmpina cu “uvertura” unui somn binemeritat.

Al.Florin Ţene

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s