-Al. Florin ŢENE:,,PETRU BIRĂU, MEMBRU AL LIGII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA, LA A CINCEA EXPOZIŢIE PERSONALĂ DE PICTURĂ ÎN FRANŢA”

În data de 1 decembrie 2011 a avut loc la Narbonne, oraş aflat în sudul Franţei, o amplă acţiune culturală internaţională cu titlul ,,Străluciri şi reflexe”, gazda manifestărilor fiind Mediateca oraşului.

Programul a inclus şi câteva activităţi culturale dedicate României, la care au participat scriitoarea Elisabeta Bogăţan şi pictorul Petru Birău.

Manifestarea a fost deschisă în sala ,,Jean Eustache” de către Aline Beraud, doctor în ştiinţe politice, director adjunct al Mediatecii, care după o trecere în revistă a programului, a prezentat invitaţii din România, subliniind dezvoltarea şi prolifica materializare a relaţiilor culturale în ultimii patru ani între oraşele Narbonne şi Petrila, perioadă în care au avut loc 15 lansări de carte şi 7 expoziţii de artă comune în Franţa şi România, aceste relaţii fiind iniţiate de marea artistă franceză Linda Bastide în anul 2007. 

A urmat lansarea cărţii de poeme ,,Le fil du miroir” de Linda Bastide, ex- vicepreşedintă a societăţii poeţilor francezi, membră a PEN Club Internaţional şi a mai multor asociaţii culturale din Franţa, carte ilustrată de pictorul Petru Birău membru al Ligii Scriitorilor din România şi al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

 Ca o surpriză, a fost prezentată traduce­rea şi publicarea cărţii ,,Le fil du miroir” în şase limbi: engleză, franceză, spaniolă, română, rusă şi sârbă, traducerea în limba română fiind realizată de Elisabeta Bogăţan. Datorită acestor traduceri, în perioada imediat următoare volumul va fi lansat în mai multe ţări, începând cu SUA, de unde Linda Bastide a primit deja o invitaţie.

Linda Bastide a susţinut apoi un impresionant recital de poezie, fiind acompaniată la acordeon de către muzicianul Jean-Paul Sire.

Programul a continuat în sala ,,Pierre Reverdy” cu vernisarea expoziţiei de guaşe a pictorului Petru Birău, lucrări ce ilustrează volumul ,,Le fil du miroir” şi colaje ale artistului francez Pari.

Lucrările au fost prezentate de către Linda Bastide, care a subliniat faptul că artistul român se află la cea de-a cincea expoziţie personală în Franţa, dintre care una la Paris.

În cadrul vernisajului a fost lansat şi numărul 6-7 din 2011 al revistei de cultură ,,Confluenţe literare internaţionale”, publicată la editura ,,Confluenţe” din Petrila, număr dedicat de către Elisabeta Bogăţan, redactorul şef al revistei, activităţilor culturale comune desfăşurate în oraşele Petrila şi Narbonne.

Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe acordate de Linda Bastide şi Petru Birău pe volumul ,,Le fil du miroir” şi o masă festivă la care au participat oficialităţi ale oraşului, scriitori şi artişti, în cadrul discuţiilor evidenţiindu-se aportul Primăriilor oraşelor Narbonne şi Petrila în buna desfăşurare a acestor schimburi culturale, stabilindu-se un program pentru viitoarele întâlniri.

                                                         

Al. Florin Ţene, Preşedintele Ligii Scriitorilor din România 

                                                                              

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s