-Anastasia Rusiv:“Să ne judece Eminescu”

“Să ne judece Eminescu”

O iniţiativă  lăudabilă, de altfel, din partea scriitorului Al.Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor din România, de a fi sanctificat Mihai Eminescu, iniţiativă propusă Prea Fericitului DANIEL,Patriarhul Biserici Ortodoxe Române, în scopul ca  un reprezentant al culturii şi spiritualităţii neamului să fie trecut în rândul sfinţilor, aşa cum Sinodul BOR  a canonizat domnitori politici ca Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Constantin Brâncoveanu a stârnit nenumeroase dispute pe ecranele televiziunilor, cum ar fi:Realitatea TV, NCN, Transilvania TV, Antena 1 şi 3. Nici posturile de radio nu au tăcut, Radio Gherila, Radio Actualităţi, şi sute de ziare din ţară şi străinătate au participat cu idei pro şţi contra. La toate aceste emisiuni a intervenit  Al.Florin Ţene care şi-a susţinut propunerea cu argumente din opera scriitorului, cum ar fi poeziile :Rugăciune, Răsai asupra mea, Învierea, Coline, Coline, inclusiv zecile de articole publicate în ziarul Timpul în care apăra ortodoxia şi publicate în volumele”EMINESCU ŞI ORTODOXIA, o antologie de Fabian Anton, având un cuvânt înainte de Î.P.S. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului,  şi Eminescu şi cugetarea sacră, în rev.”Mitropolia Olteniei “, an.XLIII, nr.1 ianuarie-februarie 1991, pp 29-44.

Mai surprinzător este ,spunea preşedintele Ligii Scriitorilor,  că  s-au  găsit intelectuali din vârful ierarhiei , unii din ei atei, să nu fie de acord cu sanctificarea Poetului Naţional, pe motiv că era beţiv, umbla murder, că este” cadavrul din debara”, uitând că Eminescu a propovăduit, aşa cum a făcuto Iisus, iubirea de oameni şi apărarea dreptăţii în spiritul creştin.

Preşedintele Ligii în toate intervenţiile dânsului a subliniat că tocmai aceşti intelectuali care îşi iau salarii substanţiale provenite şi din banii obţinuţi  din vânzarea cărţilor semnate de Mihai Eminescu sunt împotrivă. În acest context Al.Florin Ţene, în intervenţiile lui , spunea că trebuie să îi creiem personalităţii Poetului Naţional o platoşă, împotriva  acestor croncănitori, aşa cum sâmburele de nucă are coaja drept protecţie. .Această platoşe ar fi trecerea lui Eminescu în rândul Sfinţilor. În intervenţiile sale ,mai spunea scriitorul clujean, că în urmă cu câţiva ani a vizitat Mănăstirea Putna. La Mormântul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt se ruga o bătrână ţărancă. După reculegere a fost întrebată de ce se închină :”Mă închin domnule, că am cetit în cărţi, înainte de a veni la Sfântul Mormânt, că Sfântul Ştefan cel Mare ne-a apărat străbunii şi ţara de duşmanii din afara credinţei noastre.“ Atunci de ce să nu facem, spunea Ţene, să fie cetit , înainte de închinare, şi Eminescu, atât de bătrâni cât şi de tineri ? În condiţiile europenizării noastre şi al fenomenului de globalizare există tendinţa ca unele tradiţi şi personalităţi româneşti să dispară. Dacă din interiorul culturi noastre vin contestări la adresa  unor personalităţi autohtone ,inclusiv  Eminescu, atunci ce pretenţie să mai avem faţă de străinătate? Spunea scriitorul Ţene.Măcar să rămână în  Calendarul Biserici Ortodoxe Române.Dacă facem bine Să ne judece Eminescu.

Anastasia Rusiv

One response

7 02 2010
Anastasia Rusiv:“Să ne judece Eminescu” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Mai surprinzător este ,spunea preşedintele Ligii Scriitorilor,  că  s-au  găsit intelectuali din vârful ierarhiei , unii din ei atei, să nu fie de acord cu sanctificarea Poetului Naţional, pe motiv că era beţiv, umbla murder, că este” cadavrul din debara”, uitând că Eminescu a propovăduit, aşa cum a făcuto Iisus, iubirea de oameni şi apărarea dreptăţii în spiritul creştin.>>>>> […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s