DAN LUPESCU:,,Liga Scriitorilor din România – DESANT BENEFIC”

Biblioteca orăşenească A. E. Baconsky – Călimăneşti (Vâlcea)

Prag de Sf. Maria Mică, în staţiunea balneară Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Lansări de cărţi, opinii incitante, lecturi de versuri în primă audiţie, atmosferă colocvială, prietenoasă. Corolă de lumini ale spiritului, roditoare …ploaie de oameni ai condeiului veniţi de la Cluj – în spaţiul de graţie al Bibliotecii orăşeneşti A. E. Baconsky.

****

După-amiaza zilei de marţi, 7 septembrie 2010, va dăinui în inimile şi cugetele celor 55 de participanţi la inspirata manifestare literară generată de familia Al. Florin Ţene, Titina şi Ionuţ Ţene, scriitori cu obârşii vâlcene, răsădiţi, în urmă cu decenii, în capitala culturală a Transilvaniei: Cluj-Napoca, reveniţi acum, în mirifica zi de septembre, la obârşii.

Într-o ambianţă destinsă şi distinsă – conturată cu aportul moderatorului Petre Petria şi al celui dintâi vorbitor: ing. dr. Mihai Sporiş -, a fost lansat cel mai proaspăt prunc literar al doamnei Titina Ţene: volumul de versuri Scaunul harului, s-au făcut referiri la noutăţile editoriale semnate de Al. Florin Ţene: Cărticică de dat în leagăn gândul, respectiv, Cu inima în palmă, ori ale fiului celor doi, Ionuţ Ţene: Roşu de Lună.

Binevenită a fost evocarea succintă a bogatelor tradiţii culturale ale Vâlcii – începând de la prima carte tipărită, în urmă cu o jumătate de mileniu, de Macarie: Liturghierul (1508), până la opera eclatantă a Î. P. S. Bartolomeu Valeriu Anania, Mitropolitul Vadului, Feleacului şi Clujului (născut la 17 martie 1921, pe plaiuri vâlcene, în comuna cu nume predestinat: Glăvile), de  la regretaţii scriitori George Ţărnea şi Dumitru Tudor Savu, până la preotul cărturar Veniamin Micle, redutabilii critici/istorici literari Nicolae Manolescu şi Eugen Negrici, ori profesorul Costea Marinoiu, fondator de instituţii culturale perene, romancierul şi brâncuşologul de excepţie Constantin Zărnescu, poetul şi publicistul Lucian Avramescu (prahovean de baştină, dar care a ostenit ani buni, ca jurnalist, în Rm. Vâlcea) şi mulţi alţii.

Rând pe rând, şi-au exprimat opiniile ori au dat cep mărturisirilor emoţionante: Sabin Bodea, Ligya Diaconescu (general manager al Revistei internaţionale Starpress, cu triple rădăcini: române, canadiene, americane, care i-a invitat pe cei prezenţi să viziteze site-ul www.valcea-turism.ro, neuitând să precizeze că, în a doua săptămână a lunii septembrie, la Montreal, poetul septuagenar George Filip va fi cununat religios pentru prima dată, deşi a traversat vârtejul multor căsătorii anterioare şi se …împăunează el însuşi că ar avea risipiţi prin lume …32 de copii), Costea Marinoiu (preşedintele Societăţii Culturale Anton Pann, care se revendică drept continuatoare a Societăţii Culturale a judeţului Vâlcea, întemeiată la anul 1898 de celebrul matematician şi reformator al învăţământului românesc Spiru Haret), admirabila profesoară Adina Enăchescu (autoare a 24 de apariţii editoriale, la care s-a adăugat, recent, un doct studiu despre haiku: Frumuseţea poeziei nipone, 2010,Editura Societăţii Scriitorilor Români, Bucureşti), Dan Lupescu (directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Dolj, director fondator al Revistei europene LAMURA), Lică Pavel (renumitul realizator de emisiuni TV şi radio pe teme ostăşeşti), Iulian Postelnicu, prof. Univ. Dr. Nicu Vintilă, Gheorghe Sporiş (care a înmânat câteva diplome de excelenţă).

Distinsa doamnă Ligya Diaconescu a înmânat diplome câştigătorilor concursului de poezie (destinat creatorilor români de pretutindeni) care nu au fost prezenţi la festivitatea din comuna Domneşti.

Craiova a fost reprezentată la această superbă sărbătoare a spiritului românesc de tridentul Mihai Marcu, Nicu Vintilă şi mai jos semnatul…

Intervenţia cea mai consistentă din finalul manifestării a aparţinut poetului Al. Florin Ţene (născut la Drăgăşani, sub geana Dealului Viilor, cum îi place profesorului Costea Marinoiu să afirme), preşedintele Ligii Scriitorilor Români, care a făcut semnificative referiri asupra activităţii acestei asociaţii profesionale, de creaţie, nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit, ce reuneşte scriitori profesionişti grupaţi în 22 de filiale în România şi 12 filiale în comunităţi româneşti dinafara fruntariilor ţării noastre.

Desfăşurată sub arcul de lumină al vorbelor de duh: „La izvorul curat, toate lucrurile din preajmă sunt limpezi” (aparţinând …boierului Petria) şi …ploaia de scriitori veniţi din Cluj (trimitere la celebrul cântec popular Ah, ce ploaie vine de la Cluj), aici, la apele legendare ale oltului, cum sublinia Mihai Sporiş, manifestarea de la Biblioteca orăşenească A. E. Baconsky din Călimăneşti a caligrafiat un curcubeu de aspiraţii, idealuri şi năzuinţe înalte între scriitorii şi iubitorii de literatură de la nord şi de la sud de Carpaţii Meridionali, dar şi între cei de aici şi aceia de dincolo de oceane, păsări răzleţe prin cele Americi, prin Australia şi Noua Zeelandă, mistuite/mântuite de dorul nestins faţă de obârşiile  multimilenare.

DAN LUPESCU

8 Septembrie 2010,

La marea sărbătoare creştină a Naşterii Maicii Domnului

One response

25 03 2012
Mariana Cristescu

Stimate coleg, Dan Lupescu, am bucuria sa va reintalnesc si aici. Binevoiti a lua legatura cu prietenii adevarati – colegii de la Cuvantul liber din Targu-Mures -, caci, pare-se, v-ati indepartat din pricini pe care le-om deslusi la ceas de vorba intre noi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s