-Delia STĂNILOIU – În lumea personalităţilor de excepţie

Miercuri, 28 noiembrie 2012 am participa la un impresionant eveniment organizat în colaborare de  două filiale de scriitori ai LSR, Filiala Bucureşti şi Filiala Iaşi. Era vorba de lansarea unor volume de excepţie.

Era o zi mohorâtă şi ceţoasă. Am plecat puţin mai devreme de acasă. În dimineaţa aceia mijloacele de transport au mers şnur si am ajuns cu mult mai devreme. Mi-am amintit de ultima oară când fusesem la o lansare de carte, tot la Biblioteca Metropolitană, unde eram implicată direct împreună cu cei mai dragi prieteni din cenaclul online Lira21. Scosesem împreună un volum colectiv de poezie  iar după lansare ne adunasem  la o cafea şi la discuţii. Emoţiile erau proaspete.  În fine, credeam că voi fi printre primii dar, stupoare, sala bibliotecii unde facem noi lansările era arhiplină. Veniseră mulţi invitaţi din ţară. S-au mai adus scaune şi s-a stat şi în  hol cu uşile la sală deschise. M-am uitat în jurul meu şi l-am văzut pe scriitorul Florin Grigoriu, pe poeta Magda Simionescu, câţiva colegi de la cenaclul revistei Cetatea lui Bucur…  mulţi scriitori din ţară dar eu nu-i cunoşteam.

S-a făcut prezenţa cum se face de obicei apoi şedinţa s-a deschis. A vorbit doamna Elisabeta Iosif, preşedinta Filialei Bucureşti a LSR despre valoarea şi importanţa unei cărţi, despre volumele  49-53 ale unui dicţionar de personalităţi, absolut unic:   „Personalităţi române şi faptele lor” , autor Constantin Toni Dârţu.

Era a doua întâlnire de acest gen, de colaborare între două filiale de scriitori ai Ligii Scriitorilor Români, de preţuire reciprocă a muncii întreprinse în numele culturii şi al creaţiei. Acest eveniment a fost marcat de reprezentanţii Filialei Bucureşti ai LSR, cu înmânarea de către scriitoarea Elisabeta Iosif a unui premiu: „Diploma de merit –  acordată scriitorului Constantin Toni Dârţu, pentru acţiunea sa de pionierat în păstrarea şi dăinuirea valorilor spirituale româneşti prin Enciclopedia – Personalităţi Române Şi Faptele Lor – 1950-2010, activitate depusă pentru generaţia mileniului 3 în volume biografice(53) cu personalităţi de excepţie ale neamului românesc” , diplomă semnată de preşedinta  filialei Bucureşti a LSR, Elisabeta Iosif şi de Florin Ţene, preşedinte al LSR.  A fost un moment deosebit. Scriitorul Constantin Toni Dârţu, vizibil emoţionat,  a mulţumit pentru onoarea făcută şi  ne-a prezentat apoi volumele care  se lansau şi istoricul lor, fiindcă a fost interesant,  cum au ajuns ele să existe. Ultimul volum editat ajunsese la nr. 53, carte în posesia căreia am intrat printr-un noroc aş zice deoarece era întâmplător nedat. Erau prezenţi şi oameni cuprinşi în paginile volumelor. Ne-a vorbit doamna Cornelia Atanasiu cercetător ştiinţific, doctor inginer şi poetă, Florin Grigoriu,  scriitor, membru al Societăţii Scriitorilor din Romania, doamna Valeria Tofan artist plastic în arta picturii naive, poeta Magda Simionescu despre cartea apărută recent şi mulţi alţi invitaţi. A fost un eveniment plin de emoţie, de căldură  şi de mândrie, fiindcă în ţara asta mai sunt şi oameni de valoare.

     Am plecat de la acest eveniment strângând volumul la piept. Pe drumul, destul de lung către casă, am avut timp să-l deschid şi văzând ce cuprinde, emoţia m-a copleşit din nou. Am găsit-o în paginile lui (524 la număr) pe Magda Simionescu, poetă de mare sensibilitate pe care o cunoscusem de curând, colegă cu noi la Filiala Bucureşti a LSR, întâlnită la Cenaclul Cetatea lui Bucur, cu ocazia unui eveniment literar şi-mi făcuse o impresie deosebită. A fost prima mea „întâlnire”, în paginile volumului. Am citit peste o oră din această unică enciclopedie şi am privit fotografii cu personalităţile cuprinse în el din cele mai variate domenii de activitate, fiindcă, aşa cum spune  academicianul Cristofor Simionescu în cuvântul de început „ volumul de faţă este un cap de pod peste ultimele cinci decenii ale secolului al  XX”. …..”Descoperim aici oameni care prin dăruire, sacrificii, inteligenţă, profesionalism şi talent au lăsat în urma lor, semne palpabile de progres, au lăsat opere nemuritoare precum construcţii industriale şi agricole, căi ferate, drumuri europene şi naţionale, cartiere de locuinţe, lucrări monumentale,stiluri proprii în pictură, descoperiri ştiinţifice, invenţii, progrese în medicină, punerea pe baze ştiinţifice a agriculturii şi zootehniei, multă poezie plină de simţire şi talent, critică literară, etc.  Tot domnia sa mai spune:  „Am reţinut mărturisirea unei personalităţi din dicţionar: Luptă-te să faci lucruri solide, care dăinuie şi după ce nu mai eşti. Iată tipul de personalitate pe care l-a căutat autorul prezentului volum”.

Acum, după ce am citit al 52-lea volum şi eu mă gândesc la autorul volumului, scriitorul Constantin Toni Dârţu cu admiraţie şi cu enorm respect pentru  uriaşa  muncă depusă dar şi pentru imensa dăruire de a face acest unic dicţionar. Mărturisesc cu sinceritate că după ce l-am parcurs m-am simţit mai responsabilă de ceea ce fac, de ceea ce facem noi, scriitorii de diferite profesii, uniţi prin arta cuvântului. 

Delia STĂNILOIU

Dec. 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s