Doina Drăgan: “Omagiul femeii”

Sub egida Ligii Scriitorilor Filiala Banat , sâmbătă 07.03.2009 a avut loc festivitatea cultural artistică “Omagiul femeii” în colaborare cu Centrul Judeţean de Resurse si Asistenţă Educaţională Timiş si revista Heliopolis.

Poeţi si scriitori au citit din creaţiile propri.

Doamna Drăgan Doina preşedinta Filialei deschide cea de a doua întâlnire a membrilor prezentând programul de desfăşurare. Scriitorul Ionel Murariu aduce un omagiu Femeii şi înmânează câte o garoafă tuturor femeilor prezente. Doamna Prof .dr. Lucia Anucuţa directoarea CJRAET si gazda noastră rosteşte un cuvânt de bun venit participanţilor arătând câte lucruri comune ne leagă prin intermediul scrierilor noastre.

De la inceput întalnirea s-a dovedit a fi deosebit de selectă, caldă şi cu multe emoţii.

“Esti frumoasa ca o Duminică fără sfârşit” a spus Doina Drăgan tuturor doamnelor scriitoare. Mariana Sperlea aduce un elogiu femeii, amintind de Ana Aslan, Ana Ipatescu, etc. apoi citeste doua creatii originale: “Mamă şi Femeie sunt”. Matei Castiov citeşte o creaţie originală – o poezie inchinată mamei şi o secvenţă din romanul Indezirabil.

Punctul culminant a fost când prof. Ana Castiov a dat tonul la cântecul “Numai una” pe versuri de George Coşbuc interpretat de toţi cei prezenţi. Dulcele grai si cântec românesc al poeţilor noştrii inaintaşi a răsunat în toată sala. A fost o feerie. S-au contopit versurile închinate mamei, fiicei, iubitei, prietenei, cu muzica şi cântecul nostru românesc de dor, de jale, de bucurie , ridicând sala in picioare. S-a mai fredonat muzică pe versursurile lui Goga, Alecsandri, Eminescu. Luna Martie renaşte natura la viaţă, femeia fiind izvorul ei. Simbolul şi modelul ei pentru femeia creştină este Maica Domnului. Din primele veacuri cunoaştem femei model precum Macrina, sora ierarhului Vasile cel Mare al Capadociei, Olimpiada diaconiţa recunoscută prin corespondenţa cu Ioan Gură de Aur spune Doina Drăgan si citeşte “Rugăciune către Fecioara Maria” în cele două forme de Mihai Eminescu, dintr-o culegere din 1925, la Editura Litera Casa Şcoalelor Bucureşti, publicată şi în revista Heliopolis An 1 nr.2, 1995. Ionel Murariu citeşte o tableta: portret de femeie, apoi ne prezintă pe Violeta Secoşan Cadar autoarea volumului de versuri “Ploaia din suflet”, recent lansat de Tamara Iacoban Birdean, artist plastic. Pictorul Gustav Hlinca a citit creaţia dânsului: “De ziua ta iubito”. Scriitorul Mihai Ţopa şi a prezentat pe scurt activitatea literară şi a citit două poezii propri “Naşterea lui Eminescu” şi “Vine o vreme”. Se interpretează cântece dedicate mamei. Doina Drăgan prezintă volumul “Condeierii noştrii” o antologie alcătuită de scriitorul Ionel Murariu. Pentru cei care doresc să devină membrii ai Ligii, de mare importanţă au fost discuţiile referitoare la formalităţile necesare. Este cazul a trei scriitori prezenţi. Se face cunoscut apariţia Dicţionarului de tip almanah al LS . Tot în această imagine culturală s-au prezentat revistele: AGORA LITERARĂ, Heliopolis si Lumina satului.

Doamna Maria Sadovan Martinescu a citit poeziile: “Iubire” şi “Flori în gară”, din volumul recent aparut: “Firicel de dor”. Poeta este şi interpretă de folclor aşa că în finalul festivităţii noastre a intrepretat cântecul “Maicută când m-ai făcut” şi romanţa “Mi-e tare dor de satul meu”.

Considerăm că întrunirea festivă a membrilor LS Filiala Banat din 07.03.2009 şi a tuturor celor prezenţi a fost o frumoasă reuşită.

Doina Drăgan.

Timişoara

One response

11 03 2009
Doina Drăgan: “Omagiul femeii” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Punctul culminant  a fost când prof. Ana  Castiov  a dat tonul la  cântecul “Numai una” pe versuri  de George Coşbuc interpretat de toţi cei prezenţi. Dulcele grai si cântec  românesc al poeţilor noştrii inaintaşi  a răsunat  în toată sala. A fost o feerie.>>>>> […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s