Doina Drăgan:,,Întâlnire literară la Timişoara”

Sub egida Ligii Scritorilor Români, Filiala Banat în colaborare cu revista Heliopolis şi cu Centru Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Timiş, a avut loc sâmbătă 06 iunie 2009 o dezbatere pe marginea cărţiilor ”Voci din penumbră “  şi  “Cântec pentru  somn  şi drum“ autor Geo Galetaru.

Scriitoarea Doina Drăgan, preşedinta  filialei Banat a Ligii Scritorilor Români  a recomandat  cele două cărţii ce au fost lansate dând cuvântul autorului  care a recitat două dintre poeziile  cuprinse în volumul ce conţine poezii pentru copii.

Geo Galetaru este un nume de marcă  în relieful  românismului  contemporan, a spus  prof.  Doina Drăgan, care a continuat:  “Am evaluat cercetarea cărţilor ca pe  un fenomen  firesc  în cultura românească şi intelectuală, unde exponenţii sunt filozofii, eseişti, scriitori de mare valoare. Am văzut cum autorul a luat parte la toate momentele selectate, modul cum şi-a organizat cartea, climatul şi atmosfera dominantă, potenţialul uman implicat în diverse capitole, domeniul din Cenad şi împrejurimile…

Cartea este densă şi direct proporţională cu gândirea şi măsura estetică a autorului care prin acest canal de comunicare, ne-a descries viaţa celor din  Cenad.”

In continuare scriitoarea Mariana Sperlea a făcut o prezentare a volumului “Cântec pentru somn şi drum” şi a subliniat universul bogat al lumii copilăriei oglindită în versurile poetului: ”Poet deosebit, sensibil şi talentat, Geo Galetaru ştie să se dăruiască cu sufletul pur şi sincer problemelor mari ale celor mici. El ştie şi  încearcă  să răspundă eternului – de ce – al copilului, ştie să se copilărească să trăiască aidoma  copiilor, toate acele întămplării   pe care le  surprinde în versurile adresate celor mici. Poeziile pentru copii, te înalţă, te purifică, devenind stele căzătoare care te însoţesc tot restul vieţii.” .

Scriitorul Matei Castiov  a spus că l-a frapat autorul şi tot odată recitatorul, făcând şi unele apropieri de alţii autori  care au creat pentru copii.

Scriitorul  Alexandru Moraru apreciază că Geo Galetaru e poet, prozator şi publicist, distingându-se ipostaza de poet. Stil şăgalnic, adecvat categoriei de vârstă la care se adresează cu  frază amplă barocă, străbătută de lirism.

Scriitorul Ioan Crăciun Petrişan a considerat că o asemenea literatură rămâne, că autorul cărţilor  cuprinde în  scrierea sa  o lume în care toţii oameni şi animale vieţuiesc. Se simte omul crescut la ţară şi dascălul cunoscător  al lumii copilului. Are o armură de luptător. Opera lui este pentru vorbitor o terapeutică.

Doamna Maria Rodica Pătraş îi dedică o poezie.

În final Geo Galetaru mulţumeşte celor prezenţii spunând că ambele cărţii se află într-o relaţie de completare. A încercat să evoce lumea Cenadului, localitate din Banat, văzută prin ochi de copil.

Doina Drăgan a făcut un scurt istoric şi o caracterizare a Ligii Scritorilor din România, referindu-se şi la  revista Agora Literară.

Doina Drăgan

preşedinta filialei Banat a Ligii Scritorilor Români.

One response

9 06 2009
Doina Drăgan:,,Întâlnire literară la Timişoara” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Cartea este densă şi direct proporţională cu gândirea şi măsura estetică a autorului care prin acest canal de comunicare, ne-a descries viaţa celor din  Cenad.”>>>> […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s