Dorin Irimieş:,,Satul tradiţional, oglindit într-un simpozion naţional la Bistriţa”

Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Inspectoratul Şcolar Judeţean,  Liga Scriitorilor din România şi Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” au găzduit în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Extensia Bistriţa, Simpozionul Naţional „Repere ale spiritualităţii rurale”. Coordonatorul manifestării a fost prof. Doina Macarie, de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, care, în cuvântul de deschidere, a vorbit despre importanţa păstrării identităţii naţionale prin proiecte menite să disemineze în rândul elevilor şi a cadrelor didactice tradiţiile româneşti. Liga Scriitorilor din România a fost reprezentată de scriitorii Doina Drăgan de la filiala Banat şi Menuţ Maximinian, de la filiala Bistriţa. Binecuvântarea lucrărilor a fost făcută de către preoţii Doru Zimveliu Vicenţiu din Beclean şi Timoftei Găurean din Agrieş care, profund emoţionaţi, au vorbit despre legătura străbună dintre credinţă şi tradiţie, care merg pe acelaşi drum, ca doi stâlpi de nădejde ai societăţii româneşti. Directorul adjunct, Eniko Păvăluc Gal şi profesoara Claudia Groza, şef catedră Limba română de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, au rostit câteva cuvinte despre însemnătatea proiectului pentru şcoala organizatoare. A urmat lansarea volumului „Ipostaze existenţiale în lumea satului tradiţional”, care inserează gândurile unor intelectuali (profesori, scriitori, doctori), printre care Al.Florin Ţene, Menuţ Maximinian, Doina Drăgan, Claudia Groza, Doina Macarie, şi mulţi alţii, despre comunităţile rurale, atât din Ardeal, cât şi din Moldova, Banat, Olt şi chiar Rusia.
Antologia, coordonată şi gândită de prof. Doina Macarie, apărută în condiţii grafice de excepţie la Editura Karuna, conturează oglinda riturilor şi miturilor întâlnite în satul nostru, fiind de acum un reper pentru a cunoaşte sufletul ţăranului.
Lucrarea confirmă, încă o dată că, Doina Macarie ştie să adune în jurul ei oameni de valoare şi, mai ales, ştie să obţină documente de mare interes din lada de zestre pe care le filtrează apoi cu ochiul intelectualului şi le redă posterităţii.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice a fost deschisă de prof. Doina Drăgan – preşedintele Ligii Scriitorilor din România, filiala Timişoara Banat, redactor şef al revistei Heliopolis, care a prezentat incursiuni în lumea satului bănăţean, declarându-şi, în acelaşi timp, bucuria de a fi pentru prima dată prezentă la Bistriţa, oraşul de pe Bega – Timişoara având legături strânse cu comunitatea noastră de acolo. Doctor în etnologie, Vasile V. Filip, prof. Ioan Seni – preşedinte Astra Năsăud, lect. drd. Mariana Irimia – director artistic Editura Karuna, lect. drd. Tiberiu Irimia – director Editura Karuna, au conturat profilul ţăranului autentic, subliniind în acelaşi timp importanţa apariţiei unei asemenea antologii.
Pentru activitatea în domeniul etnologiei, jurist Doina Orza, preşedinte PROADO, a oferit profesoarei Doina Macarie o Diplomă de Excelenţă.
Un punct aparte l-a constituit monologul studentului Vasile Anton, venit din lumea lui Creangă, de la Piatra Neamţ. După cuvântul în care a subliniat importanţa cărţii în păstrarea peste timp a comorilor străbune, scriitorul Menuţ Maximinian a oferit, în numele bistriţenilor, un buchet de flori scriitoarei Doina Drăgan, însoţit de urarea de bun venit pe meleagurile lui Liviu Rebreanu şi George Coşbuc, evindeţiind în acelaşi timp faptul că este născut la Timişoara. Doinele pline de autenticitate ale Corneliei Ardelean Archiudean, aduse din Câmpia Transilvană, precum şi horele din Grumaz, prezentate în cel mai autentic mod de către Teodora şi Lenuţa Purja, de pe Valea Ţibleşului, au întregit frumuseţea şi calitatea unui simpozion cum rar îţi este dat să vezi pe meleagurile noastre. Familia Ioan şi Doina Macarie au demonstrat că, la Bistriţa, se poate organiza un act cultural de calitate, cu forţe proprii, fără implicarea financiară a instituţiilor dacă pui suflet şi ai rădăcini în lumea satului românesc.

Prof. Dorin Irimieş

One response

31 10 2010
Dorin Irimieş:,,Satul tradiţional, oglindit într-un simpozion naţional la Bistriţa” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Inspectoratul Şcolar Judeţean,  Liga Scriitorilor din România şi Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” au găzduit în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Extensia Bistriţa, Simpozionul Naţional „Repere ale spiritualităţii rurale”. Coordonatorul manifestării a fost prof. Doina Macarie, de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, care, în cuvântul de deschidere, a vorbit despre importanţa păstrării identităţii naţionale prin proiecte menite să disemineze în rândul elevilor şi a cadrelor didactice tradiţiile româneşti. Liga Scriitorilor din România a fost reprezentată de scriitorii Doina Drăgan de la filiala Banat şi Menuţ Maximinian, de la filiala Bistriţa. Binecuvântarea lucrărilor a fost făcută de către preoţii Doru Zimveliu Vicenţiu din Beclean şi Timoftei Găurean din Agrieş care, profund emoţionaţi, au vorbit despre legătura străbună dintre credinţă şi tradiţie, care merg pe acelaşi drum, ca doi stâlpi de nădejde ai societăţii româneşti. Directorul adjunct, Eniko Păvăluc Gal şi profesoara Claudia Groza, şef catedră Limba română de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, au rostit câteva cuvinte despre însemnătatea proiectului pentru şcoala organizatoare. A urmat lansarea volumului „Ipostaze existenţiale în lumea satului tradiţional”, care inserează gândurile unor intelectuali (profesori, scriitori, doctori), printre care Al.Florin Ţene, Menuţ Maximinian, Doina Drăgan, Claudia Groza, Doina Macarie, şi mulţi alţii, despre comunităţile rurale, atât din Ardeal, cât şi din Moldova, Banat, Olt şi chiar Rusia. Antologia, coordonată şi gândită de prof. Doina Macarie, apărută în condiţii grafice de excepţie la Editura Karuna, conturează oglinda riturilor şi miturilor întâlnite în satul nostru, fiind de acum un reper pentru a cunoaşte sufletul ţăranului. Lucrarea confirmă, încă o dată că, Doina Macarie ştie să adune în jurul ei oameni de valoare şi, mai ales, ştie să obţină documente de mare interes din lada de zestre pe care le filtrează apoi cu ochiul intelectualului şi le redă posterităţii.>>>>>>>>> […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s