-Elisabeta IOSIF:,,BILANŢ ŞI PERSPECTIVĂ FILIALA BUCUREŞTI A LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI”

Sunt trei ani împliniţi de când Filiala Bucureşti a LSR  desfăşoară în capitală şi în ţară o activitate cunoscută în lumea literară, în mediile culturale ‘şi în presa naţională şi internaţională. Ani de experienţe,  realizări remarcate şi apreciate pentru complexitatea evenimentelor prezentate, acţiuni ce au vizat momente importante la care filiala noastră a răspuns. Un exemplu  a fost Ampla Mişcare Mondială a Poeţilor Lumii,  la care  Filiala Bucureşti a LSR si Cenaclul Cetatea lui Bucur s-au afiliat, organizând  Ziua  Mondială a Poetului şi a Poeziei, zi iniţiată pentru prima dată în 2011 de scriitorii din SUA şi desfăşurată  în 24 septembrie 2011.
De-a lungul anului 2011, o importantă contribuţie la succesul acţiunilor noastre au avut acei membri ai Cenaclului Cetatea lui Bucur, care s-au implicat mereu, cum sunt scriitorii Ştefan Lucian Mureşanu, Cristina Ştefan, Ioana Stuparu, Constanţa Abălaşei-Donosă, Elisabeta Iosif. Am înfiinţat Cenaclul Cetatea lui Bucur, acum aproape trei ani, ca o componentă importantă în activităţile Filialei Bucureşti a LSR,  cenaclu în cadrul căruia am avut nu numai dimineţi de poezie, ci şi lansări de carte, evenimente în parteneriat cu alte cenacluri, cum a fost şi este cel cu Cenaclul Lira 21(on-line), condus de poeta Cristina Ştefan, critic literar dar şi cu Cenaclul Destine, condus de poetul Victor Gh. Stan, director al revistei Destine, membru al U.S.
În rândul celor mai importante componente ale Filialei noastre, Bucureşti a Ligii Scriitorilor Români se află, desigur, cele două reviste: Cetatea lui Bucur on-line şi Cetatea lui Bucur tipărită. Revista pe hârtie şi-a creat repede un nume între revistele tipărite în capitală, dat fiind renumele revistei on-line şi şi-a găsit locul cuvenit între revistele literare, de înaltă cultură, care sunt achiziţionate de marile biblioteci naţionale dar şi internaţionale. Ne-am bucurat de prezentarea publicaţiei  Cetatea lui Bucur pe cele mai importante cite-uri şi reviste on-line, unde a fost  popularizată, cum sunt: Cititor de Proză,  un cite româno-englez, cultural şi literar  cu revista Faleze de piatră, promovând valorile româneşti din ţară şi din diaspora, Lira 21, atât de citită de tineri scriitori şi de personalităţi româneşti din ţară si din străinătate,  Confluenţe Româneşti, una dintre cele mai importante reviste, de fapt un cite literar şi cultural de nivel internaţional  al  diasporei,  cu sedii în Germania, la  Bruxelles şi în SUA, Revista Singur de nivel internaţional sau Star Press, revistă româno-canadiană-americană. Ţin să subliniez, că revista Cetatea lui Bucur trebuie sprijinită şi de toţi scriitorii Filialei Bucureşti, care trebuie să facă abonamente, ca membri ai filialei care o editează.
Le mulţumim autorilor prezenţi în această importantă publicaţie pentru noi, amintind contribuţia permanentă a scriitorilor din Consiliul director şi din Colegiul redacţional: poeta Cristina Ştefan, pentru susţinere şi pentru cronicile erudite, realizate în fiecare număr;  prof. univ. dr. Lucian Ştefan Mureşanu, pentru competentele  editoriale semnate, de nivel academic şi pentru alegerea în cenaclu a celor mai bune texte pentru publicat;  Eugen Dorcescu, membru al Uniunii Scriitorilor, pentru susţinerea colegiului şi a revistei semnând poeme de autor,  poet  de talie internaţională, prezent în ampla lucrare europeană Ars Poetica, (Ed. Pre-Textos, Valencia Spania),  unde poezia română modernă este prezentă prin două nume: Lucian Blaga şi Eugen Dorcescu;  George Roca din Australia, pentru interviurile cu personalităţile din diaspora, achiziţionarea unor texte de excepţie  şi pentru contribuţia sa la realizarea grafică a revistei, siglă şi copertă; Elena Buică din Canada, pentru deosebitele materiale trimise, în special pentru însemnările sale scrise cu talent de povestitor; Gabriela Căluţiu Sonnenberg din Spania, premiul AJTSR pe 2011,  pentru eseurile şi reportajele despre România şi despre locurile vizitate, remarcabile note de călătorie culturală; Elisabeta Iosif , membru fondator, redactor şef şi directorul revistei, premiul Uniunii Ziariştilor Profesionişti pe 2011, contribuind şi la editarea revistei alături de Raluca Tudor, pentru poemele şi eseurile publicate în revistă. Cetatea lui Bucur, apăruta în 2011, a devenit astfel o publicaţie de prestigiu, de literatură, arte, carte, turism, o revistă de nivel naţional, cu prezenţa unor scriitori de talie internaţională, bucurându-se de colaborarea unor renumiţi pictori, a căror semnătură a fost pusă pe coperta revistei: Maria Constantinescu, Maia Martin, Laura Lucia Mihalca şi Nick Sava.
N-am uitat revista Cetatea lui Bucur on-line, editată impecabil de Constantin Vlaicu,  cu profesionalism şi deosebit simţ artistic, pe care putem  posta  mult mai mulţi scriitori din ţară şi din diaspora, atât de apreciată de aceştia, care şi-a dublat numărul de cititori, ajungând după trei ani la peste 5000 de accesări în fiecare lună. Această publicaţie ajunsă la a 35-a ediţie va continua să apară în 2012 (şi după ce revistele ARP au fost desfiinţate), în  memoria fondatorului ei, Artur Silvestri şi din respect pentru colaboratorii săi prestigioşi dar şi pentru cititorii săi erudiţi din toată lumea.
Ar mai fi de enumerat doar o parte dintre acţiunile Filialei Bucureşti a LSR  din anul 2011, ele fiind mult prea multe, subliniind în afară de marcarea Zilei mondiale a Poeţilor Lumii susţinută şi  printr-un program poetic de poeţii „Cetăţii” şi de elevii premiaţi la concursurile naţionale şi internaţionale de la Colegiul de Muzică George Enescu, lansările de carte ale autorilor filialei noastre printre care îi amintim pe Şt. Lucian Mureşanu, Elisabeta IOSIF, George Roca , Elena Buică, aflati şi în Antologia Internaţională de poezie Star Press dar şi cele 7 premii acordate la 1 iunie 2011 de „ Revista Cetatea lui Bucur „ a Filialei Bucureşti a LSR, copiilor câştigători ai Concursului Naţional de Poveşti „Universul poveştilor”. Iar printre premianţii adulţi, pentru poveştile care au alcătuit volumul „Universul  poveştilor”, s-a aflat şi Elisabeta Iosif cu „Diplomă de Excelenţă pentru creaţiile literare şi contribuţia adusă la îmbogăţirea tezaurului literaturii române pentru copii”.
Ce ne propunem în 2012?
Să participăm la Festivalul Naţional de Poezie „Ion Budai Deleanu”, organizat de LSR la Geoagiu, să ne înscriem toţi în Dicţionarul LSR, vol. II, în vol. 1 aflându-se doar 10 membri din filiala noastră.
Participăm la un program literar şi cultural alcătuit împreună cu Biblioteca Metropolitană Bucureşti sub  genericul  „Anul Caragiale”,  urmând să derulăm în continuare „Dimineaţa Poeţilor”, în cadrul Cenaclului, vom merge prin universităţi şi licee cu expoziţii de carte si recitaluri de poezie dar vom crea şi un alt fel de evenimente, denumite  „Confluenţe” – poezie muzică, arte. Vom avea parteneri Universitatea Hyperion, Colegiul Naţional  de Muzică George Enescu, Facultatea de Arte Plastice Bucureşti, Cenaclul Lyra 21, Mondo Femina, membri ai U.S., actori, muzicieni, revistele:    Art Aut, Destine, Femeia perfectă? Femeia imperfectă?, Presa de Turism, Cititor de Proză.
Vă urez un an cu sănătate şi cu realizări, printre ele aflându-se şi împlinirea statutului de Asociaţie de utilitate publică pentru Liga Scriitorilor Români, acordându-ni-se  aceleaşi drepturi cu U.S.R.

28 ianuarie, 2012

Elisabeta IOSIF,                                                                     
PREŞEDINTE FILIALA BUCUREŞTI A LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s