Elisabeta Iosif:,,Sezonul reînvierii”

Nici că se putea mai bine să se adune scriitorii “Cetăţii lui Bucur”, decât la început de primăvară, în luna lui mărţişor, când are loc scenariul ritual al “renovării timpului” până la echinocţiul de primăvară, în sezonul învierii naturii. Martie este şi luna lui Ares, zeul înlănţuirilor, campionul (Hercules), maestrul duelului şi al magiei. Ares este întâmpinat cu titlul de zeu al primăverii şi pentru că este considerat războinicul şi răzbunătorul tuturor nedreptăţilor.

Ziua de 6 martie a început cu cinstirea memoriei aceluia, care a creat un adevărat imperiu mediatic, (incluzând aici şi revista literară şi de cultură on-line “Cetatea lui Bucur”) şi care apoi a dispărut nedrept în spaţiul “României tainice” (sau poate veghează deasupra ei), profesorul, maestrul, Artur Silvestri. Scriitorii filialei Bucureşti au avut privilegiul să fie printre aceia care au primit primii volumul “Marturii tulburătoare”. A prezentat această primă carte dintr-un ciclu “in memoriam”, Elisabeta Iosif , care a vorbit despre omul de cultură, despre cel care a trăit “numai ca să scrie” şi a considerat acest lucru “încredinţarea unei datorii ce s-a îndeplinit în felul ei…important ar fi …că ele vor exista. Şi mai mult ca sigur că vor face bine cuiva, cândva, într-un loc oarecare de pe Pământ”. Viorica Enăchiuc a subliniat apoi, că a mers pe linia gândirii lui Artur Silvestri, aceea de a salva ideea de patrimoniu cultural, determinându-i pe scriitori să facă acelaşi lucru. La rândul ei, Ana Maria Bălaş a argumentat necesitatea de a citi tot acest volum, îndemnând să ne implicăm, să scriem, să contribuim la realizarea celorlalte cărţi. Vorbind despre scriitorul şi filozoful Artur Silvestri, Elena Armenescu a citit în final poezia sa “Elegie”, iar Paul Polidor a citit in memoriam, Artur Silvestri, poezia “Sfâşieri”, tradusă şi în aromână , făcând parte acum dintr-un volum bilingv. Şi o evocare din partea lui Cristian Neagu, cel ce l-a cunoscut pe maestru la 18 ani, la Buftea, unde era profesor, fără să prevadă, că-l va reîntâlni pe “blajinul profesor”, printr-o benefică şi memorabilă coincidenţă mult mai târziu, colaborând întru aceeaşi idee, concluzionând “putem fi capabili de orice, dar de uitarea lui în nici un caz”.

Ziua de cenaclu a continuat cu lecturarea din cărţile scrise ale poeţilor Elena Armenescu şi Sorin Cerin. Au mai citit Elisabeta Iosif, proză fantastică şi Valeria Bălescu, povestirea unui erou.

S-au prezentat apoi, câteva proiecte ale Filialei Bucureşti şi s-au conturat ideile legate de activitatea viitoare.

Elisabeta Iosif, preşedinte, Filiala Bucureşti a LSR

2 responses

8 03 2009
Elisabeta Iosif:,,Sezonul reînvierii” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Nici că se putea mai bine să se adune scriitorii “Cetăţii lui Bucur”, decât la început de primăvară, în luna lui mărţişor, când are loc scenariul ritual al “renovării timpului” până la echinocţiul de primăvară, în sezonul învierii naturii. Martie este şi luna lui Ares, zeul înlănţuirilor, campionul (Hercules), maestrul duelului şi al magiei. Ares este întâmpinat cu titlul de zeu al primăverii şi pentru că este considerat războinicul şi răzbunătorul tuturor nedreptăţilor. Ziua de 6 martie a început cu cinstirea memoriei aceluia, care a creat   un adevărat imperiu mediatic, (incluzând aici şi revista literară şi de cultură on-line “Cetatea lui Bucur”) şi care apoi a dispărut nedrept în spaţiul “României tainice” (sau poate veghează deasupra ei), profesorul, maestrul,  Artur Silvestri. Scriitorii filialei Bucureşti au  avut privilegiul să fie printre aceia care au primit primii volumul “Marturii tulburătoare”. A prezentat această primă carte dintr-un ciclu “in memoriam”, Elisabeta Iosif , care a vorbit  despre omul de cultură, despre cel care a trăit  “numai ca să scrie” şi a considerat acest lucru “încredinţarea unei datorii ce s-a îndeplinit în felul ei…important ar fi …că ele vor exista. Şi mai mult ca sigur că vor face bine cuiva, cândva, într-un loc oarecare de pe Pământ”. Viorica Enăchiuc a subliniat apoi, că a mers pe linia gândirii lui Artur Silvestri, aceea de a salva ideea de patrimoniu cultural, determinându-i pe scriitori să facă acelaşi lucru. La rândul ei, Ana Maria Bălaş a  argumentat necesitatea de a citi tot acest volum, îndemnând să ne implicăm, să scriem, să contribuim la realizarea celorlalte cărţi.>>>> […]

9 03 2009
Al.Florin Ţene

Dintr-o eroare doamna Elisabeta Iosif nu a specificat în text că este vorba de cenaclul „Cetatea lui Bucur”al Fiilielei Bucureşti a LIGII SCRIITORILOR din România,a cărei preşedinte este.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s