Ion Murariu:,,ION MURARIU: SUB EGIDA LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI –lansarea cărţiilor: ECOU ed. a II-a şi LA ŢĂRMUL IMAGINII autor DOINA DRĂGAN”

Filiala Timişoara a LSR şi-a reînceput activitatea în data de 18.09.2010 în colaborare cu Centrul Judeţean de Resurse  şi Asistenţă Educaţională Timiş Timişoara cu lansarea cărţiilor Ecou şi La ţărmul imaginii, autor Doina Drăgan  şi prezentarea unui DVD cu activităţi didactice ale Doinei Drăgan

Doamna Mariana Sperlea, vicepreşedinta filialei, a deschis lucrările şi a dat cuvântul pentru prezentarea volumului ECOU  lui Ion Murariu:

„Cartea s-ar putea încadra în ceea ce  numim proză memorialistică, cu pronunţate accente  autobiografice. Cele 16 episoade, părţi ale volumului, de facturi deosebite-în unele se derulează evenimente trăite de personajul Laura (un alter-ego al autoarei), în altele povestirea se schimbă, trece de la persoana a III-a la persoana a I-a. Acestea alternează, se întrepătrund. Obsesia-atât a Laurei, cât şi a autoarei-o constitue imaginea (şi, evident, amintirea) Luciei…..dintr-un tablou din dormitor, fiinţă dispărută prematur, pe care Laura, fiica ei, o cunoaşte  doar din fotografii, din spusele bunicii şi din povestirile colegelor defunctei.       Alte drumuri, pe care autoarea le vede ca într-un film sunt :”drumurile spre chemări divine, drumuri de ultime speranţe, drumuri bătătorite ca să aducă slavă lui Dumnezeu şi ca să mă rog, alături de preoţi, pentru mine şi pentru ca răutăţile din lume să  dispară.”.

Mariana Sperlea a  prezintat activitatea Doinei Drăgan: ”Personalitate marcantă a vieţii culturale bănăţene şi nu numai, scriitoare, editor, publicistă, fondatoare a revistei Heliopolis, Doina Drăgan este, dincolo de toate şi de tot, un veritabil om, om de cultură (deşi a terminat o facultate de ştiinţe exacte, a manifestat pe tot traseul vieţii sale şi aptitudini umaniste). Ceea ce impresionează cel mai mult  în aceste volume este glisarea între static şi dinamic, tehnică folosită dealtfel de oamenii de ştiinţă. Pagini dense glisează în jurul imaginii mamei fixată în memoria şi sufletul ei prin tablourile şi fotografiile  din albumul de familie…… Cartea:- La ţărmul imaginii-îşi trage seva din volumul Ecou, unde autoarea va pune accent pe latura didactică, înscriind un imn plin de culoare şi poezie închinat ţării şi poporului din care face parte.”

Domnul Conferenţiar Dr. Constantin Strungă a  împărtăşit câteva impresii despre volumul La ţărmul imaginii, relevând mijloacele artistice pe care le utilizează autoarea, ceea ce face să fie o carte literară, dar şi de pedagogie, este şi jurnal totodată, făcând dovada unei maniere interdisciplinare. Pledoaria pentru excursie, reflectată în volum, imaginile dublează ideile. Lucrarea este valoroasă atât sub aspect literar cât şi pedagogic.”

Matei Castiov, scriitor şi  professor de Limba română  a spus: ”În urmă cu 33 de ani (în1977) am cunoscut-o eu pe profesoara de mathematică la Şc. 25 din Timişoara şi am remarcat, că e preocupată de artă literară, când a prezentat cu elevii săi la Teatrul Naţional, cu un succes emoţional schiţa-Domnul Goe –de I.L.Caragile. Dar n-am bănuit în acel moment, că va da  la iveală un distins cărturar, editor şi scriitor, întemeietor de o filială a “Ligii Scriitorilor Români din Banat, în care şi eu să fiu cooptat…….Prin aceste preţioase scrieri, matematiciana, Doina Drăgan şi-a înscris numele alături de marele matematician, poetul ION BARBU(DAN BARBILIAN),care a surprins critica literară, cu poezia sa, cu totul originală, fiind primul socotitor, mare scriitor. Tot aşa şi DOINA DRĂGAN, colega socotitoare ne-a devenit şefă, ca scriitoare.  Pentru această nobilă prestaţie, se bucură de o deosebită consideraţie şi admiraţie.”.

Mariana Strungă-poetă, profesoară şi vicepreşedinta Asociaţiei Culturale Constantin Brâncuşi a prezentat: ”Reverberaţii de ecou la ţărmul imaginii:  Se refera la iubire şi la prietenie. A făcut aprecieri asupra evoluţiei scriitoriceşti a autoarei aşa cum reiese din volumele publicate. Consideră volumul -La ţărmul imaginii- o metodă a activităţilor extraşcolare. A făcut aprecieri la mijloacele artistice utilizate de  scriitoare în volumul –Ecou-. Aduce mulţumiri scriitoarei Doina Drăgan şi oferă o”medalie” din partea Asociaţiei Culturale Constantin Brâncuşi, pentru merite culturale deosebite şi: ”DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ” pentru întreaga  activitate culturală, din partea Asociaţiei Culturale Constantin Brâncuşi.şi i-a mulţumit: ”acestei mari doamne, scriitoarei Doina Drăgan pentru efortul Domniei Sale, analizându-şi sufletul, înţelegându-se pe sine în raport cu alţii, să ne ofere modele autentice de viaţă şi flori de lacrimi şi zâmbet din sufletul ei pentru noi!”

Rodica Opreanu, profesoară şi scriitoare, conducătoarea Cenanclului Pavel Bellu din Timişoara,  a felicitat-o pe Doina Drăgan pentru toată activitatea ce a desfăşurat-o până în prezent. Remarcă portretul scriitoarei reieşit din volume, pasiunea ce o caracterizează în tot ce face şi ambiţia dovedită, spunând  că cele două cărţi sunt un periplu spiritual. Apoi a citit un fragment din ECOU în care străbat valori poetice şi a tradus în limba franceză câteva versuri.     Gabriela Esch şi-a spus părerea: ”Credem că întreaga frumuseţe şi valoare a scrierii intitulată -La ţărmul imaginii- se concentrează în aceea că autoarei îi reuşeşte neaşteptat de bine să concentreze revărsări ale unor gânduri şi sentimente în preajma celor mai semnificative momente din timpul activităţii didactice.”

Doamna Lucia Anucuţa lector universitar Dr. Director CJRAET, gazda noastră a vorbit despre interferenţa dintre psihologie şi literatură. Este surprisă de felul în care un matematician are un suflet deschis spre artă, spre literatură..”Doina Drăgan  este un model uman de luptătoare, învingătoare constituind un model de neatins. A mulţumit pentru contactul Ligii Scriitorilor cu instituţia unde se desfăşoară activitatea noastră”

Doamna Tamara Iacoban Birdean  a oferit flori sărbătoritei. Doamnele Livia Ilcău şi Maria Martinescu, poetele şi interpretele de muzică ale noastre, au oferit în dar cântecele lor de muzică populară şi romanţe.

In final Doina Drăgan a oferit în dar colegilor exemplare din volumele prezentate şi a invitat pe cei prezenţi la proiectarea  unui film, odată cu protocolul de rigoare.

Putem spune că activitatea din 18.09.2010 cu lansarea celor două cărţi ale Doinei Drăgan a fost strălucitoare!

Următoarea activitate va avea loc în 16.10.2010.

Ion Murariu, secretar-filiala Timişoara aLSR.

Timişoara, 28.09.2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s