Marian Dragomir, Călin Dengel: DECERNAREA PREMIILOR CONCURSULUI NAȚIONAL LITERAR “CETATEA LUI BUCUR”

Într-o zi de sâmbată în care soarele părea să își înghețe zâmbetul sub beteala norilor zgribuliți peste pământul zecilor de popoare, un eveniment literar a pus în mișcare zeci de oameni. Mișcările rectilinii și unifome au ghidat pașii către Biblioteca Metropolitană București unde … poeticul și muzicalul și-au dat întâlnire în sufletele celor ce pășeau pe trepetele abrupte ale discursului poetico-muzical al laureaților premiilor concursului Cetatea lui Bucur.
Asemenea cetă
țenilor Atenei, acestă întalnire a fost prevăzută să se ghideze după spiritul Minervei care a poposit preț de trei ore în cadrul unui grup dornic să evadeze din mundanul lutului ce îi împresoară și să își înalțe spiritul, limitându-și cunoașterea practică pentru a accede spre cea luciferică, după cum spunea cel ce a hoinărit Lancrămul și a dat poezii noastre o formă metaforică revelatoare pentru descifrarea tainelor Marelui Anonim.

După intrarea în mediul propice, asemenea basmului marcat prin obiecte și elemente magice sugerând eliberarea de încătușările terestre, au luat loc la prezidiu primele invitate: Calliope, muza poeziei epice, Erato, muza poeziei erotice, Euterpe, muza poeziei lirice și Melpomene, muza tragediei umane, apoi din partea ontologicului au prezidat Elisabeta Iosif, Nicoleta Stavrache și Paul Polidor. Într-un colț sub infleunța unei ale surori uitate din cele 9 ale bătrânului Zeus, Polyhymnia, glasul Doina Ghițescu a încântat publicul prin lecturile poeziilor laureaților.

Primul căruia i s-au așezat laurii atenieni a fost si cel mai “tânăr” dintre participanti, din țara unde frunza arțarului flutură mai presus de altele, Canada. La cei 90 de ani Olimpul și Lira i-au surâs oferindu-i șansa afirmării pe plaiurile unde Bucur își cânta fluierul atât de dulce.
Următorul ce a urmat pe podiumul oferit de sufletele celor prezen
ți a fost Ionuț Țandără primind premiul “NICHITA STĂNESCU”, pentru bilingvismul versului alb. Andre Breton, Arthur Rimbaud, Stephane Mallarme, Guillaume Apollinaire și alții au vegheat asupra lecturării textelor în limba franceză în timp de Doina Ghițescu a oferit varianta în graiul nostru.

Au urmat și alții care au fost îmbiați de prezidiul uman cât și de ce al muzelor, astfel: Gheorghe Ioniță, premiul pentru poezie lirică “NICOLAE LABIȘ”; Marica Hagianu Viorica  a câstigat Diploma de onoare “CETATEA LUI BUCUR” pentru imagistică poetică și premiul publicației “FALEZE de PIATRĂ”, Dan Herciu, premiul “LUCIAN BLAGA” pentru poezie, Manuela Carmen Măcelaru, premiul “ION ALEXANDRU” pentru poezie.
Un moment aparte l-a reprezentat premiul “CETATEA LUI BUCUR” pentru metafora poetică Premiile “Artur Silvestri” pentru poezie: Daniela Voiculescu
și Cezar Cazimir Stoicescu.
În memoria celui ce patronează acestă întrunire s-au spus metafore ce au avut menirea de a atrage bunavoin
ța zeilor și de a reactualiza anumite amintiri despre cel ce a fost Artur Silvestri. “Născut în zi de 19 martie, aproape de Echinocţiul de primăvară, Artur Silvestri a primit lumina acestuia, dăruindu-i-se harul de a fi fost un constructor de lucruri nemuritoare. El a pătruns în veşnicie graţie harului său şi continuă să trăiască în lumea căreia i-a aparţinut, ca un iniţiat, prin sacrificiul făcut, fiindcă „nemurirea se formează în timp”. El a devenit pentru noi, cei care l-am cunoscut, un simbol al ascensiunii şi spiritualizării, în sensul armoniei în înălţimi a cerului.[…]” Elisabeta IOSIF (,,NEMURIREA SE FORMEAZĂ ÎN TIMP”).

Alți laureați care au fost felicitați și onorați de întreaga adunare au fost: MIHAI GANEA  premiul de excelență “CETATEA LUI BUCUR” pentru proză scurtă și premiul “CITITOR DE PROZĂ”, NICOLETA STAVARACHE, premiul “LIRA 21” pentru sensibilitatea evocării satului (o imagine fermecatoare a prezidiului ce a susținut un mic recital, menționând importanța cenaclului online, fapt pentu care penelul acesta trebuie să reia motoul care se afla pe frontispiciul clădirii virtuale a “Lirei 21”: „Suntem un cenaclu interactiv pentru promovarea literaturii de bună calitate a tinerilor. Mulţumim autorilor de literatură contemporană, implicaţi în proiectul Cartea Tinerilor Scriitori şi le promovăm creaţia cu drag! Vă dorim succes ! Cristina Ştefan”.

Au urmat și alți laureați care, cu sufletul în cer și pana în mână, au primit felicitările și au ascultat propriile creații recitate de actrița Doina Ghitescu: GEO GĂLETARU, premiul “LIVIU REBREANU” pentru imagistică literară, ION MARTIN, premiul pentru poezie “GHEORGHE TOMOZEI”, GHEORGHE MOCANU, premiul “ION CREANGĂ” pentru oralitatea descrierii lumii satului.

În final toți participanții au fost premiati prin prezentarea unui recital susținut de Paul Polidor și vizionarea unui scurt spectacol.

One response

27 11 2010
Marian Dragomir, Călin Dengel: DECERNAREA PREMIILOR CONCURSULUI NAȚIONAL LITERAR “CETATEA LUI BUCUR” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Primul căruia i s-au așezat laurii atenieni a fost si cel mai “tânăr” dintre participanti, din țara unde frunza arțarului flutură mai presus de altele, Canada. La cei 90 de ani Olimpul și Lira i-au surâs oferindu-i șansa afirmării pe plaiurile unde Bucur își cânta fluierul atât de dulce. >>>>>>>>> […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s