Mihai Ştirbu: DESPRE PRIMA DUNARE GENERALĂ A LIGII SCRIITORILOR, FILIALA IAŞI – MOLDOVA

Vineri 09.10.2009, la Iaşi, în sediul Cercului Militar – salonul albastru, vis-a-vis de Spitalul Militar, a avut loc prima adunare generală a Ligii Scriitorilor, Filiala Iaşi -Moldova.

,,Liga Scriitorilor din România’’ este o organizaţie profesională, nonguvernamentală, apolitică, cu statut juridic, fără scop lucrativ sau patrimonial, formată din creatori din domeniul literaturii, născută în iunie 2007. În toate ţările europene, inclusiv în cele din est, există mai multe organizaţii scriitoriceşti (în Ungaria, sunt 4 organizaţii profesionale de acest tip, în Belgia 5). Deschisă şi membrilor Uniunii Scriitorilor, organizaţia a apărut considerându-se că este loc pentru toţi scriitorii, apărându-i şi promovând valorile autentice, toleranţa, ideile umaniste. Membrii fondatori consideră că numai Dumnezeu şi timpul viitor au dreptul să judece operele, pentru că în Istoria Literaturii sunt multe exemple când criticii literari ,,au pus la zid” unii scriitori, viitorul infirmându-le poziţia; din Uniunea Scriitorilor au fost excluşi Lucian Blaga, Radu Gyr  şi, mulţi alţii. Grupul iniţiator  al Ligii, de la Cluj, încercă să-şi răspudă unor întrebări: ,,Critica reprezintă judecătorul şi cenzorul care alege ce este bun de ce este rău, dar cine alege critica bună, obiectivă, de cea rea şi subiectivă ?; când creaţia literară este fructul talentului şi străduinţei autorului, critica este ,,parazitul” acestui produs ?”.

Liga Scriitorilor are 22 de filiale în ţară, 12 în străinătate.

Rândurile de mai sus, sunt extrase din interviul cu scriitorul Al. Florin Ţene – preşedintele Ligii Scriitorilor din România, realizat de  Maximilian MENUŢ.

La Iaşi, în prezenţa celor aprox. 20 de membri ai Filialei Iaşi – Moldova, s-au stabilit modalităţile de colaborare cu revista trimestrială Moldova Literară, în vederea ridicării calităţii acesteia, chestiuni organizatorice referitoare la completarea echipei redacţionale, şi susţinerea tipăririi publicaţiei.

Un moment deosebit s-a dovedit a fi, prin implicarea sufletească directă a oratorului, prezentarea unei informări asupra manifestărilor dedicate limbii române, în Republica Moldova şi în Ukraina. Ca un strigăt de ajutor în favoarea românilor de dincolo, a fost cuvântul scriitorului de origine basarabeană, prof.  Ion Berghia.

Scriitorul din Piatra Neamţ – doctorul Răzeşu Virgil – şi-a lansat ultimul volum: ,,Prin vămile vieţii”, volum prezentat de prof. Olga Alexandru şi prof. Ion Berghia.

Finalul acţiunii culturale de la Cercului Militar Iaşi, a fost vernisajul expoziţiei de pictură, organizată de Cenaclul de pictură şi literatură ,,Octav Băncilă”, susţinut muzical de  un trio de viori de la Colegiul Naţional de Artă din Iaşi, şi de interpretul şi compozitorul de muzică folk, Romulus Mironescu.

Mihai Ştirbu

One response

24 10 2009
Mihai Ştirbu: DESPRE PRIMA DUNARE GENERALĂ A LIGII SCRIITORILOR, FILIALA IAŞI – MOLDOVA « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Rândurile de mai sus, sunt extrase din interviul cu scriitorul Al. Florin Ţene – preşedintele Ligii Scriitorilor din România, realizat de  Maximilian MENUŢ.>>>>>>Mihai Ştirbu: DESPRE PRIMA DUNARE GENERALĂ A LIGII SCRIITORILOR, FILIALA I… […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s