Paul Polidor:,,Între armonii clasice şi zvâcniri contemporane”

Serata Maria Găleşanu – Liga Scriitorilor Români / Filiala Bucureşti, 2 aprilie 2009


Joi, 2 aprilie 2009, orele 17.00, la Centrul Fundaţiei „Paul Polidor” Şcoala de Muzică şi Arte Plastice Nr.4 din Capitală s-a desfăşurat şedinţa pe aprilie a Cenaclului „Cetatea lui Bucur” al Ligii Scriitorilor Români, Filiala Bucureşti. Manifestarea s-a desfăşurat în cadrul Seratei Maria Găleşanu, tânăra artistă din Câmpulung Muscel, care evoluează în cadrul programelor „Paul Polidor” de interferenţe culturale internaţionale.

Muzicianul Hortensia Orcula, directorul instituţiei-gazdă, a făcut o scurtă prezentare a volumului propriu, apărut în anul 2005 la Editura Fundaţiei „Paul Polidor”, „Monografia Şcolii de Muzică şi Arte Plastice Nr.4 – Bucureşti”, accentuând necesitatea urmării de către elevi a cursurilor acestui gen de şcoli cu profil artistic, umanist.

Pe parcursul seratei momentele literare au alternat cu cele muzicale, dar aici le vom aminti separat. Astfel, Ion Predoiu ne-a condus în zona dintre culturologie şi mitologie, evocând momente mai puţin cunoscute din istoria poporului dac, iar Anna Maria Bălaş a deschis file de manuscris îmbrăţişând iubiri perene. Maria Găleşanu a lecturat cu inocenţă versuri de Paul Polidor, iar Valeria Bălescu ne-a reamintit că istoria românilor n-ar fi nimic fără respectul faţă de cultul eroilor. Elisabeta Iosif ne-a arătat că drumul spre cunoaşterea operei brâncuşiene trece obligatoriu prin apelul către frumuseţea morală a poporului nostru, dar şi prin datoria fiecăruia dintre noi de a conserva şi apăra comorile patrimoniului naţional-universal. Cristian Neagu a conversat poetic pe strunele interioare cu muza iubirii şi voluptăţii, iar Elena Armenescu a îmbrăcat confesiuni lirice în delicate, dar pline de sevă declaraţii de dragoste, cu aură metafizică. Protagonista recitalului muzical, Maria Găleşanu, sub bagheta de suflet a profesoarei sale, Jeanine Ionescu, a încântat asistenţa cu armonii fascinante, trecând cu uşurinţă de la Czerny la Bach sau de la Diabelli la Şostacovici.

În cadrul manifestării artistei Maria Irena Găleşanu i s-a acordat titlul de membru al „Children’ International Academy Paul Polidor”. Mirabila atmosferă a seratei a fost întregită de prezenţa familiei şi invitaţilor Mariei, care au oferit, la final, alături de doamna Elisabeta Iosif, un cocktail cu arome de vinuri strămoşeşti, dar şi şampanie sau pălincă, felurite preparate, pentru a trece, din amare sau dulci stări de spirit, în floarea din ramura interferenţelor…

Paul Polidor

One response

6 04 2009
Paul Polidor:,,Între armonii clasice şi zvâcniri contemporane” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Paul Polidor:,,Între armonii clasice şi zvâcniri contemporane” […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s