Lucia Anucuţa:,,DEBUT LITERAR ÎN CADRUL LIGII SCRIITORILOR ROMANI, FILIALA BANAT”

Întâlnirea din 24 octombrie 2009 a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Banat, a avut loc la sediul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională  Timiş, în colaborare cu Revista Heliopolis.

Doamna Doina Drăgan, preşedinta Filialei Banat a Ligii Scriitorilor Români, a relatat un scurt istoric al Ligii Scriitorilor Romani şi al Filialei Banat al acesteia. A precizat ordinea de zi a întâlnirii: a) înmânarea Legitimaţiilor de membri ai Ligii Scriitorilor Români, Filiala Banat,  domnului prof. Ionel Cionchin şi domnişoarei psiholog Andreia-Elena Anucuţa; b) debut literar cu lansare de carte: romanul Drumul iubirii spre Nord autoare Andreia- Elena Anucuţa.

Emoţionaţi, cei mai noi membri ai Filialei Banat a Ligii Scriitorilor Români, au primit legitimaţiile, mulţumind pentru acestea şi au ascultat conţinutul Dispoziţiilor Comitetului director al Ligii Scriitorilor Români, care li se adresa.

Doamna profesor Dorina Mărgineanţu a luat cuvântul din partea Editurii Eurobit, la care a apărut romanul Drumul iubirii spre Nord.. Discursul domniei sale a evidenţiat uşurinţa cu care  Andreia–Elena Anucuţa mânuieşte bine cuvintele. Deşi este un roman de debut, acesta dovedeşte maturitate creativă şi poate fi un scenariu de film despre probleme ale tineretului român, despre iubirea fără graniţe, despre sinceritate şi normalitate, despre valori morale care se perpetuează în mediile familiale  adevărate. Domnia sa declară: ”Este o carte contemporană deosebit de frumoasă!”, „ Este o carte despre două ţări: România şi Finlanda, despre tineri aparţinând a două popoare şi culturi diferite, care se iubesc…” , „Vedem şi Europa prin ochii unei tinere din trupa de teatru francofon care participă la o multitudine de turnee europene”, „…ne transmite durerea eroinei de a trebui să-şi părăsească ţara pentru a-şi căuta rostul la mii de kilometri depărtare, pentru că România nu-i oferă ceea ce se aştepta..”, „Este o carte despre respectul dintre oameni, despre respectul pentru femeie…”, „Este o carte a bucuriei şi optimismului, o carte care-ţi dă încredere în oameni şi în viaţă etc”, „Deşi este prima ei carte, este o reuşită, fără îndoială!”

Doamna profesor  Doina Drăgan a prezentat personalitatea autoarei Andreia–Elena Anucuţa şi a analizat unele aspecte ale romanului acesteia: relatarea unor trăiri psihofilosofice, surprinderea realistă a situaţiei tineretului din România postrevoluţionară, rolul tot mai mare al calculatorului şi internetului în viaţa tinerilor, realitatea vieţii adulţilor bugetari, îndeosebi cadre didactice, într-o Românie în tranziţie,  patriotismul şi mândria de a fi român, descrierea tradiţiilor şi obiceiurilor de nuntă la români, ospitalitatea, expunerea relaţiilor socioafective normale într-o familie de intelectuali timişoreni, sentimente nobile – prietenia, iubirea, devotamentul, călătoriile prin Europa şi, îndeosebi cele din Finlanda. Autoarea dovedeşte iscusinţă în creionarea portretelor

Scriitoarea Rodica Oprean a vorbit despre stilul alert în care este scris romanul Drumul iubirii spre Nord. Spicuim din discurs: „ este un roman în care cititorul se regăseşte”, „ sunt prezente valorile morale ale oricărei generaţii: familia iubitoare, prietenia care persistă peste vreme, iubirea sinceră, dragostea de ţară şi popor…”, „personajele  sunt caracterizate atât în mod direct, cât şi indirect, prin modul cum acţionează, vorbesc, se comportă”, „este şi o carte turistică prin însuşi modul expresiv în care descrie locuri şi oameni”.

Poeta Mariana Sperlea a salutat prezenţa în sală a oaspeţilor finlandezi: Hannu Lampinen şi Ritva Haveri. Scriitoarea a realizat o analiză stilistică şi de conţinut a romanului, accentuînd caracterul moral, patriotic, facilitatea cu care autoarea utilizează cuvintele în redarea faptelor şi evenimentelor.

Au mai luat cuvântul doamna profesoară Rodica Pop, domnul  Tiberiu Ceia, naşul autoarei, doamna Florica Munteanu, învăţătoarea Andreiei şi doamna Ciorîcă Niculina, profesoara de limba şi literatura română din gimnaziu a domnişoarei Anucuţa. Fiecare a vorbit despre personalitatea autoarei, despre manifestarea de timpuriu a aptitudinilor ei literare şi despre satisfacţia pe care o resimt că Andreia-Elena Anucuţa s-a aplecat cu seriozitate asupra hârtiei albe în trudnica mânuire a cuvintelor.

Întâlnirea s-a încheiat cu semnare de autografe de către autoare şi cu discuţii şi întrebări clarificatoare libere, cu privire la creaţia literară, adresate Andreiei-Elena Anucuţa.

Psih. Lucia Anucuţa

Director C.J.R.A.E. Timiş

One response

5 11 2009
Lucia Anucuţa:,,DEBUT LITERAR ÎN CADRUL LIGII SCRIITORILOR ROMANI, FILIALA BANAT” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Doamna profesor Dorina Mărgineanţu a luat cuvântul din partea Editurii Eurobit, la care a apărut romanul Drumul iubirii spre Nord.. Discursul domniei sale a evidenţiat uşurinţa cu care  Andreia–Elena Anucuţa mânuieşte bine cuvintele. Deşi este un roman de debut, acesta dovedeşte maturitate creativă şi poate fi un scenariu de film despre probleme ale tineretului român, despre iubirea fără graniţe, despre sinceritate şi normalitate, despre valori morale care se perpetuează în mediile familiale  adevărate. >>>>> […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s