Sub egida Ligii Scriitorilor din România: ,,Triptic cultural la Biblioteca Judeţeană”Antim Ivireanu” din Rm.Vâlcea”

A intrat în tradiţia celor 29 de filiale din ţară şi străinătate ale Ligii Scriitorilor din România să organizeze periodic activităţi culturale în oraşele de reşedinţă, şi nu numai, în care , pe lângă programul stabilit, să se facă şi un raport de activitate a filialei respective. Acest demers având  scopul ca publicul larg să cunoască activităţile Ligii Scriitorilor din România şi planul de activitate pe perioada următoare.

O astfel de desfăşurare culturală a avut loc zilele trecute la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanu” din Rm.Vâlcea în organizarea Filialei vâlcene a Ligii Scriitorilor, în prezenţa celor 21 de membrii ai acesteia şi a unui numeros public din municipiul de sub poalele Capelei.

Tripticul cultural s-a deschis cu prezentarea “Raportului de activitate a Filialei Ligii Scriitorilorsusţinut de preşedintele acesteia , scriitorul Petre Petria. Acesta  arăta, printre altele, că în colaborare cu Forumul Cultural Vâlcean au fost organizate numeroase activităţi culturale şi cu cartea în municipiul Rm.Vâlcea, Drăgăşani, Horezu, Călimăneşti( ultima acţiune de acest gen a fost întâlnirea poetului clujean Aurel Rău la Biblioteca”A.E. Baconski “), că se va continua publicarea revistei filialei “Memoria Slovei “, etc.

În cuvântarea sa scriitorul Costea Marinoiu sublinia faptul că în organizarea filialei Ligii v-a avea loc pe 2 iulie a.c. comemorarea deţinuţilor politici morţi în salina de la Ocnele Mari. Cu această ocazie v-a fi omagiat poetul Vasile Militaru, mort în 8 iulie 1959 în închisoarea din această localitate.

Scriitorul şi istoricul Eugen Petrescu , a arătat că cercetători de la Institutul de Istorie din Craiova vor veni, din iniţiativa sa, şi a Filialei, să studieze la Perişani din Ţara Loviştei dacă  bătălia de la Posada de la 1330, dintre Basarab I şi Carol Robert de Anjou a avut loc în această zonă.

Au mai vorbit scriitorii Iulian Postelnicu şi  Adina Enăchescu care au arătat importanţia activităţilor organizate în judeţ de Liga Scriitorilor şi interesantul schimb de experienţă dintre filiala din localitate şi cea din Piteşti.

În cuvântarea sa preşedintele  Ligi Scriitorilor din România, scriitorul şi promotorul cultural Al.Florin Ţene, a vorbit despre complexele activităţi al filialelor din ţară şi străinătate şi revistele ce le editează.Acesta a arătat că spre deosebire de alte organizaţii profesionale de acest gen care cheltuiesc sume importante de bani din bugetul statului, vitregind  pensionarii sărăciţi şi spitalele, în această perioadă de criză, Liga Scriitorilor din România foloseşte surse finanţatoare din sectorul privat. Recomandând acestor organizaţii scriitoriceşti să ia exemplul Ligii Scriitorilor.

În partea a două a acestei activităţi culturale poeta Titina Nica Ţene a susţinut un recital poetic, intitulat “Dor de casa părintească “ care s-a bucurat de un real suces. După care au fost lansate cărţile “Călător prin spaţiul românesc “ de Gheorghe Sporiş şi “Cu inima în palmă “ de Al.Florin Ţene. Despre cărţi au vorbit Petre Petria şi Costea Marinoiu.

În încheiere s-a vizitat expoziţia de carte, unde au fost expuse cărţile membrilor Ligii Scriitorilor, filiala Vâlcea, semnate de: Petre Petria, Costea Marinoiu, Constantin Geantă, Ion Marinescu, Eugen Petrescu, Adina Enăchescu, Ion Nălbitoru, Gh.Gh.Dumitraşcu, Ion Olteţeanu, Dumitru Onescu, Matei I. Călin, Ion M. Ciucă, Nicolae Moga, Dumitru Bondoc, Iulian Postelnicu, Maria Constantin, Laura Vega, Alecu Sanda şi Nicolae Mazilu.

Manifestarea s-a bucurat de un real succes, fiind aplaudată de  publicul vâlcean prezent.

Gheorghe Dumitru

One response

1 07 2010
Sub egida Ligii Scriitorilor din România: ,,Triptic cultural la Biblioteca Judeţeană”Antim Ivireanu” din Rm.Vâlcea” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] În cuvântarea sa scriitorul Costea Marinoiu sublinia faptul că în organizarea filialei Ligii v-a avea loc pe 2 iulie a.c. comemorarea deţinuţilor politici morţi în salina de la Ocnele Mari. Cu această ocazie v-a fi omagiat poetul Vasile Militaru, mort în 8 iulie 1959 în închisoarea din această localitate.>>>>>> […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s