Sabin Bodea:,,Incursiuni în nobleţea lumii scriitorului Al.Florin Ţene”

Alexandru Florin Ţene, actualmente preşedintele Ligii Scriitorilor din România, de expresie română de pretutindeni, cu sediul central la Cluj-Napoca, este o personalitate culturală complexă, zecile volume de poezie, proză, teatru, eseu, critică literară, etc, etc, fac dovada zicerii mele.

Cei care au urmărit fenomenul Viaţa de pretutindeni,iniţiat şi dezvoltat de revistă cu Asociaţia cultural-umanitară cu acelaşi nume,pe care cu dragoste şi solidaritate de condei le păstorim, sigur sunt în asentimentul meu când afirm că Al.Florin ŢENE este unul dintre cei care au venit cu inima curată, şi cu o colaborare asiduă la cristalizarea şi înălţarea acestui fenomen,el fiind unul dintre harnicii noştri redactori şefi-adjuncţi şi director al revistei Agora Literară editată de Liga Scriitorilor.

Am făcut acest preambul pentru că mare parte a din opera scriitorului din ultimii ani a fost publicată mai întâi în paginile revistei noastre, inclusive povestirile din Cărticică de dat în leagăn gândul, apărută la Editura Viaţa arădeană. Mi-a plăcut ideea şi chiar de la început am sugerat autorului să adunăm povestirile, onirice, într-o” cărticică”, apărută, iată, acum, cu sprijinul Asociaţiei de cultură şi umanitate Viaţa de pretutindeni, Al.Florin Ţene fiind şi preşedintele filiale Cluj-Napoca.

Ce se întâmplă cu “gândul”autorului?El pluteşte în timp,ca-ntr-o bine-cunoscută maşină a timpului,pentru a sta de vorbă,pentru a intra în rezonanţă cu mari personalităţi ale vremurilor trecute, de regulă, din lumea artistică. Aşa sunt aduşi în prim-plan George Enescu,Conan Doyle, Eminescu, Sadoveanu, Frantz Schubert, Mircea Eliade, Nichita Stănescu…şi lista continuă.

Cartea se citeşte cu sufletul la gură-ca să apelăm la o expresie ultrauzitară-pentru că Al.Florin ŢENE are ştiinţa şi talentul să ne fure atenţia ,trăirea lecturii,strecurând,alături de culoarea locală temporală,măiestrite cuvinte,ce ţin de tărâmul poetic,de proza poematică,jonglând cu cifre,date,întâmplări,titluri de opere literare şi artistice de referinţă ale celor”treziţi”din eternitate şi aduşi în memoria noastră.

Cartea,în totalitate,este un bun exerciţiu de cultură generală,pentru că autorul,la rândul său, este un senior al noţiunii, un enciclopedist, apelativul de “cărticică” nefiind altceva decât o “gingăşie”literară, care, în timp, va creşte cu noi şi noi incursiuni în trecut,în nobleţea lumii artisticului, şi nu numai, o lume care, ca o liană, leagă Cerul cu Pământul, într-un leagăn al generaţiilor şi creaţiei perpetue. Liană ce numai talentul lui Al.Florin Ţene putea să-i dea viaţă.

Aşadar,citiţi această carte, şi lăsaţi acele ceasornicului să zburde printre invizibilele file de calendar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s