Melania Cuc:,,Capcană pentru un vis cu ochii deschişi-Al.Florin Ţene ,, Cărticica de dat în leagăn gândul,,

Aflată la a doua ediție, CĂRTICICA DE DAT ÎN LEAGĂN GÂNDUL,  semnată de Al.Florin Ţene a apărut la Editura Fundaţiei culturale ,,Ion D.Sârbu,, Petroşani, 2010.

Nici nu putea fi altminteri cât această lucrare este una potrivită pentru cititorul grabit, de azi, dar care mai are încă nevoie de vise şi de paşi făcuţi înafara limesului pipăibil al materialismului dialectic.

O carte frumoasă, îngrijit redactată dar care se remarcă şi prin acel ,,lipici,, care te face să parcurgi pagină după pagină, ca şi cum ai aştepta să te întâlneşti la urma urmei, cu propria ta persoană, cu   personajul pe care îl cunoşti deja.

O astfel de lectură este  o duminică-literară calmă, dar defel monotonă.Fiecare pagină este un univers, şi cartea  se alcătuieşte din mai multe detalii fabuloase, ca  un peisaj hiperbolic în jocul de puzlle. Ici este o grafie de situaţii de-a dreptul imaginre, dincolo…  lumea reală vine, pare atât de tangibilă încât îi simţi respiraţia.

Aparenţa uşurinţei de travaliu  cu care pare a fi scrisă cartea, te poate face să aluneci prin pagini ca într-o relaxare, dar la urma urmei, lucrarea în sine este o minienciclopedie  şi are meritul  de a îmbina arta scrisului cu informaţia de bună calitate şi care , din păcate, cam lipseşte de pe raftul cu literatură din ultima vreme a României.

Al.Florin Ţene este un magician care scoate personajele atemporale din jobenul căptuşit cu realitatea ca şi implacabilă a oraşului modern. Trece cu bucurie şi spiritualitate peste praguri iluzorii şi ne face părtaşi la întâlniri în care  polii Pământului nu mai au magnetismul care ne ţine antheici, noi suntem precum îngerii,-nevăzuţi dar părtaşi la actul de creaţie, – martori nevăzuţi ai demiurgului -scriitor.

Travaliul scrisului străbate din paginile volumului ca o cereneală bună prin pagina unui jurnal personal. Elegant, cu lonjă de siguranţă asigurată de talentul său remaracabil, autorul face excerciţii la cupola unui ,,circ,, care este lumea cu toate personajele sale, de la  scriitorii ,,componenţi,,ai Istoriei Literare, la artişti de geniu, de la  oamenii omniprezenţi în viaţa sa particulară( familia) la ilustre persoanje de istorie ,- ,, actorii ,, de pe scena pe care îi aşează autorul sunt monadele care ne compun şi ne recompun ca inşi care  credem că Informaţia este una singură şi care înglobează spaţiul, timpul ,- adică tot cea fost , este şi va fi.

Este subtil şi rarism modul literar prin care  autorul glisează componentele fiecărei povestioare în parte. Trece  firesc dintr-un  timp în alt timp, – găseşte ,,portale,,  superbe ca viziune poetică, dar este şi  extrem de pragmatic, concis în drămuirea spaţiului pe care îl alocă poveştii în sine.Nimic nu îi prisoseşte şi lexicul bogat îl ajută să acceadă la limite de exprimare literară care au în spate o operă de scriitor care,şi în acest mod, se certifică.

La Al.Florin Ţene  totul este posibil de adus la numitor comun, între două coperte de carte.Nu te miri că Stalin cu Lenin, şi cu  muzica lui Vivaldi fac un adevărat foc de artificii.Dincolo de jerba de  lumină fastuoasă a textului  bine strunit se află miezul ideii, carnea consistentă a unei cărţi pe care o citeşti, ca timp şi spaţiu (şi) în rapidul de Bucureşti- Cluj , dar pe care odată ce ai parcurs-o o recomanzi şi prietenilor.

Aventura are aură de clar-obscur şi fiecare personaj pare a fi umbra destinului său, -un joc de umbre chinezesti pe un ecran uriaş si, de ude, ele, umbrele evadează, te însoţesc în jocul pe care , trebuie să-l accepti.

Oniric şi real, fastuos şi sever în fiecare reper, scrisul din această cărticică burduşită cu gânduri ce ţin de ştiinţă dar şi de frumuseţea silabei, scrisul face bucurie ochiului, inimii şi minţii cititorului.

Felicitari autorului.

Melania Cuc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s