Dr.Dan BRUDAŞCU:,,Ziua mondială a poeziei va fi marcată la Cluj-Napoca”

Data de 21 martie este declarată de UNESCO drept “Ziua mondială a poeziei” şi este marcată pretutindeni pe glob. În felul acesta se recunoaşte, implicit, că oamenii de literă şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Totodată, ei au fost un partener activ, angajat şi responsabil în răspândirea principiilor şi idealurilor universale, în apărarea păcii şi stabilităţii pe glob, a demnităţii şi libertăţii umane, inclusiv cu arma în mână, atunci când un au existat alte soluţii sau mijloace, militând consecvent în vederea adoptării lor pe scară largă, precum şi apărării lor ca soclu de valori şi idealuri comune care unesc toate fiinţele umane.

Şi în acest moment, marcat, la scară planetară, prin numeroase tensiuni şi divergenţe, inclusiv de pustiitoare şi iraţionale conflicte armate, care distrug însemnate situri şi valori cultural-istorice, dar şi sute de mii de vieţi omeneşti, se impune insistent revenirea la astfel de valori şi principii, ele putând contribui, în opinia noastră, la întărirea dialogului şi toleranţei între popoare, la construirea de punţi viabile de comunicare şi de complementaritate între culturi şi civilizaţii, pentru a întări spiritul de înţelegere şi concordia şi a mobiliza şi nu lăsa indiferente, peste tot în lume, forţele binelui, punându-le în serviciul consolidării cooperării şi solidarităţii între naţiunile planetei.

După cum se ştie, scopul principal al acestei acţiuni întreprinse de UNESCO a fost şi acela de a sprijini diversitatea lingvistică prin intermediul poeziei.

De-a lungul anilor, şi poeţilor români, din toate generaţiile, le-au fost apropiate astfel de principii şi au militat consecvent pentru aplicarea şi apărarea lor, dar şi idealurilor naţionale şi a principiilor democratice, inclusiv cu arma în mână, ori de câte ori a fost cazul. Iată de ce, pentru a cinsti POEZIA şi pe slujitorii ei, Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca şi revista “Cetatea culturală” vor organiza, luni, 22 martie, cu începere de la ora 17.00, în sala “Prof. Crişan MIRCIOIU”, o seară de poezie, care va fi onorată de prezenţa poeţilor: Aurel RĂU, Miron SCOROBETE, Constantin CUBLEŞAN, Marcel MUREŞANU, Ion CRISTOFOR, Dumitru CERNA, Maria PAL, Ionuţ ŢENE, Al.FLORIN ŢENE, Persida RUGU, Dinu URECHE, Constantin MĂRUŢOIU ş.a.

Autorii prezenţi vor vorbi despre rolul şi rostul poeziei şi poeţilor în lumea de azi şi vor citi din creaţiile lor.

Organizatorii îi invită pe toţi iubitorii de poezie din municipio la acest eveniment cultural de excepţie, care înscrie municipiul nostru între centrele culturale din întreaga lume care marchează în acest an “Ziua mondială a poeziei”.

Manager (Director general),

Dr. Dan BRUDAŞCU

2 responses

18 03 2010
Dr.Dan BRUDAŞCU:,,Ziua mondială a poeziei va fi marcată la Cluj-Napoca” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Dr.Dan BRUDAŞCU:,,Ziua mondială a poeziei va fi marcată la Cluj-Napoca" […]

19 03 2010
Sorin CALEA

E foarte bine ca oameni de cultura se strang impreuna la astfel de manifestari. Cu siguranta au atatea de spus…FELICITARI !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s