Ioan Miclău :,,De la observaţie direct la raţionament…!”

“… Oricine va ceti acest titlu va fi tentat sa se intrebe daca nu cumva lipseste un anume element de studiu necesar, pe care sa se bazeze rationamentul! Si sunt de accord, intradevar un cercetator de profesie va zice repede: “lipseste experimentul, domnule! Altfel cum sa ajungi la un rationament ?”

Nu sunt filosof nici cercetator stiintific, dar, oare de-alungul istoriei noastre romanesti nu am avut experimente suficiente? Nu avem experimente actuale in baza carora se asteapta un rationament ? Intreb eu acum care a fost rationamentul istoricilor, a politicienilor, celora de la institutiile de cultura, ori, daca au inteles ceva in conluzie, din experimentele nenorocirilor prin care a trecut si trece acest popor romanesc? Experimentul secolului XX: Comunismul cu distrugerea celor mai harnici si priceputi tarani ai agriculturii noastre, dusi ca vitele intre ciulinii Baraganului? Acesta a fost un experiment pe viata si pe moarte, observat de o lume intreaga. Care a fost rationamentul marilor puteri europene, tari ca Franta, Germania, Anglia, USA , in fata acestui experiment nenorocit romanesc?

Practica ruseasca de a inveli realitatea in camasa de fier a ideologiilor lor, a fost eficace prin educarea a fel si fel de venetici, fie si romani, pe care ni i-au trimis drept conducatori si luminatori, inselandu-ne intereselele nationale, realizandusile pe ale lor. Experimentele de apasare a bisericilor noastre ortodoxe, incercarea de a rupe pe romani de ortodoxia sufletului lor, oare nu vorbesc? Caci dupa ce i-ai luat unui popor credinta, il duci la un pas de a-i lua si limba, si cu asta basta! Sigur, ca se gasesc destui cu scoli inalte, dar neloiali acestui biet popor roman, din truda caruia si-au slefuit capatzanele inca din vremea comunista, stiutori ca a lovi in cultura si in oamenii de seama, lovesc la radacina fiintei si a limbei noastre. Cei face pe acestia sa-si puna mintea si intelepciunea lor in slujba altora, pe care nu prea(daca nu de loc) ii intereseaza viata cetateanului roman? Zic cetatean, fiindca inteleg prin asta toate sufletele traitoare in Romania, indifferent de etnicitatea lor, dovedind ca romanii nu sunt sovini, dar nici toleranti la infinit in fata distrugatorilor de ordine sociala interna, in care se invart cu ingamfare ca “luminati” laici sau confesionali.

Dar sa nu ne departam de titlul acestui eseu, iata-ne in secolul XXI. Experimentele sunt la fiecare pas, observatia ne duce direct la rationament, adica, nu se inceteaza, dimpotriva se continua aceleeasi interese de dictatura a tarilor mari, asupra altora mai mici dar bune de munca si cu subsolurile bogate in materii pretioase.

Iar in final, ce fac cu rationamentul ?– ar zice omul din popor – , daca practic nu-i modru a indrepta lucrurile pe fagasul unor dreptati sociale, dreptati care sa se intinda pana la individ si familia acestuia. Legea si cei ce o implinesc sa nu fie legati de nici un fel de interes in afara de cel al implinirii adevarului. Fie sarac, fie bogat, fie roman, tigan, ungur, sau alt etnic de cetatenie romana. In implinirea Legii interne, nu au ce cauta influiente de nici un fel si din nici o alta parte! Aceasta ar inseamna a fi urmarea unui rationament sanatos, indreptator si sub ascultarea de Dumnezeu”.

Am mai afirmat de multe ori, ca prin integrarea in UE, sa nu ne amagim ca de acum toate celelalte tari isi vor deserta peste noi toate bunatatile lor, si ca insasi idea unionala va fi una de “unitate in diversitate”, iar painea cea de toate zilele tot de munca noastra cu truda si sudoare va fi castigata. Fata ascunsa a realitatilor sta insa nu in idea UE, ci in prabusirea unui sistem communist cu o economie si finanta nationalizate, asupra carora s-au napustit fostii “ superiori”, de si-au facut privatizarea intre ei, ramanand ca poporul sa se privatizeze cu ce are sa munceasca de acum inainte, deci in tranzitia pornita de aproape doua decenii!

Scriitor: Ioan MICLAU

One response

25 03 2009
Ioan Miclău :,,De la observaţie direct la raţionament…!” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Practica ruseasca de a inveli realitatea in camasa de fier a ideologiilor lor, a fost eficace prin educarea a fel si fel de venetici, fie si romani, pe care ni i-au trimis drept conducatori si luminatori, inselandu-ne intereselele nationale, realizandusile pe ale lor. Experimentele de apasare a bisericilor noastre ortodoxe, incercarea de a rupe pe romani de ortodoxia sufletului lor, oare nu vorbesc? Caci dupa ce i-ai luat unui popor credinta, il duci la un pas de a-i lua si limba, si cu asta basta! Sigur, ca se gasesc destui cu scoli inalte, dar neloiali acestui biet popor roman, din truda caruia si-au slefuit capatzanele inca din vremea comunista, stiutori ca a lovi in cultura si in oamenii de seama, lovesc la radacina fiintei si a limbei noastre. Cei face pe acestia sa-si puna mintea si intelepciunea lor in slujba altora, pe care nu prea(daca nu de loc) ii intereseaza viata cetateanului roman? Zic cetatean, fiindca inteleg prin asta toate sufletele traitoare in Romania, indifferent de etnicitatea lor, dovedind ca romanii nu sunt sovini, dar nici toleranti la infinit in fata distrugatorilor de ordine sociala interna, in care se invart cu ingamfare ca “luminati” laici sau confesionali.>>>> […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s