Florin-Silviu Ursulescu,,Talent, energie, curaj, inspiraţie=Paul Polidor”

Ne aflăm aici pentru a marca un eveniment aparent doar cultural, legat de personalitatea şi creaţiile lui Paul Polidor.(Azi membru al Ligii Scriitorilor din România). L-am descoperit cu ani în urmă, invitându-l într-una dintre emisiunile mele de la Radio Româna Tineret. Apoi am încercat să-i fiu alături de fiecare dată când îmi anunţa unul dintre nenumăratele evenimente artistice pe care, neobosit, le organiza şi realiza. Aşadar, am încercat să semnalez la radio sau în presa scrisă toate acele spectacole şi lansări. Dar probabil numărătoarea mai exactă a datelor şi întâlnirilor noastre, toată această statistică necesară, va exista undeva, în însemnările sale şi nu este cazul să o subliniez acum.

Oricum, trebuie spus că prin fundaţia sa organizează Festivaluri pluri- disciplinare, încurajează tinere talente, publică volume de proză şi poezie, înfiinţează centre artistice în şcoli şi grădiniţe, organizează spectacole.

Cu acele prilejuri, de fiecare dată când mă invita cu amabilitate să rostesc un cuvânt introductiv sau lămuritor, nu mă puteam opri, cum nu pot nici acum, să nu depăşese cadrul strict al constatărilor poetic-muzicale. Iată de ce am spus la început că marcăm un eveniment aparent doar cultural. Vroiam să subliniez că munca şi eforturile lui Paul Polidor nu sunt doar culturale, ci au ramificaţii mult mai ample, sociale, psihologice, educaţionale. Căci nu putem vorbi numai de muzică şi poezie când creatorii artistici, mai ales cei inovativi, în societatea noastră, nu sunt sprijiniţi, respectaţi, onoraţi. Vedem şi auzim cu toţii ce se difuzează la radiouri şi pe micile ecrane, ce inversare de valori este popularizată, cine sunt aşa zisele vedete. În acest pesiaj dezolant mai apare cite un Paul Polidor care crede că se poate face artă, că se poate da un exemplu, că se poate sluji un ideal. Dar cu ce sacrificii personale ! Nu vreau să devin patetic, dar fără să vreau ating aspectul uman al creatorului în societatea noastră actuală – cum poţi face artă numai sacrificându-te, numai cu fonduri proprii, punându-ţi sănătatea şi viaţa personală în plan secund ?. Avem aici un exemplu. Da, se poate, dar este profund nedrept. Iată de ce am modificat expresia lui Fănuş Neagu “frumoşii nebuni ai marilor oraşe” şi am spus mereu că ceeace face Paul este o frumoasă nebunie. Iar impactul educaţional este imens – cei mici pot înţelege ce înseamnă muzica, poezia, pot vedea diferenţa între modelele mercantile, de carton, popularizate de mass media noastră şi creatorul pasionat, dezinteresat, sufletist.

Valoarea creaţiilor lui Paul Polidor este indiscutabilă, merită semnalată şi comentată. Dar la fel de importante pentru mine sunt lupta şi eforturile sale, lumina pe care o dăruieşte celor din jur. Căci exemplul său şi al celor ca el ne dau speranţe, ne înobilează pe toţi, ne ajută devenim mai buni.

Florin-Silviu Ursulescu

3 responses

5 04 2009
Florin-Silviu Ursulescu,,Talent, energie, curaj, inspiraţie=Paul Polidor” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Cu acele prilejuri, de fiecare dată când mă invita cu amabilitate să rostesc un cuvânt introductiv sau lămuritor, nu mă puteam opri, cum nu pot nici acum, să nu depăşese cadrul strict al constatărilor poetic-muzicale. Iată de ce am spus la început că marcăm un eveniment aparent doar cultural.>>>> […]

19 05 2011
o l l

Florine,
sunt alaturi de tine si de toti cei care fac muzica buna !
Bravo !

19 05 2011
o l l

e ok ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s