-Gavril MOISA:,, 70 DE FLORI PENTRU AL. FLORIN ŢENE”

            La 13 iunie 2012 (născut în orașul DRĂGĂŞANI, la 13 iunie 1942), scriitorul AL. FLORIN ŢENE, aniversează 70 de ani de viaţă. Este o vârstă deosebit de frumoasă, o vârstă a bucuriei, a sufletului, a împlinirilor, a bilanţului, dedicată cărţii şi culturii.

            Rar mi-a fost dat să întâlnesc un om atât de deosebit, cu un profil uman atât de complex, cu o putere şi capacitate miraculoasă de atracţie, de convingere şi mobilizare, gata oriunde şi oricând să te ajute sau să te îndrume, de o modestie rară şi de un caracter indiscutabil.Este un om sincer, deschis şi prietenos, un luptător desăvârşit, învăţat să nu capituleze în faţa greutăţilor, dăruit cu toată fiinţa sa scrisului, cărţii şi actului de cultură, pentru că el ,, este printre puţinii umanişti ai zilelor noastre  care are idei personale”(Melania Cuc)

            Prin vocaţie AL. FLORIN ȚENE este şi un ,, scriitor complex şi neliniştit” (Constantin Cubleşan), dar şi ,, un poet al teluricului şi logosului esenţializat” (Mircea Popa) , care are o carte de vizită dar şi o operă impresionantă.

            Este membru al Uniunii Ziariştilor din România, membru corespondent al Academiei Americano Română(A.R.A.) din anul 2011,membru al Asociaţiei Scriitorilor Români din Canada, iar din anul 2006, este preşedintele Ligii Scriitorilor Români, organizaţie profesională care are la această dată 30 de filiale în ţară şi în străinătate şi care editează 15 reviste în care se promovează limba română autentică.

AL. FLORIN ŢENE este un om realizat, înscris definitiv în panteonul şi marmura veşniciei. Are o operă remarcabilă şi deosebit de complexă( 53 de cărţi de autor, poezie, proză, critică literară şi teatrală, teatru, interviuri, ş.a.).

 Publică cu regularitate diverse articole, critică literară, poezie, eseu, etc, în diferite publicaţii din ţară şi din străinătate ca: Luceafărul, România Literară, Gazeta Literară, Orizont, Iaşul Literar, Convorbiri Literare, Confluenţe, Ramuri, Agora Literară, Oglinda Literară, Columna, Climate Literare, Regatul Cuvântului, Constelaţii Diamantine, Viaţa de pretutindeni, Iosif Vulcan(Australia), Confluenţe Româneşti(SUA),ROMÂNIA VIP(Dallas, Texas), ş.a.

            Înzestrat cu calităţi multiple, deosebit de activ şi prezent la evenimentele şi activităţile cultural-ştiinţifice de anvergură locale sau naţionale, AL. FLORIN ŢENE, este un om al cetăţii, un promotor cultural şi un scriitor de marcă, un condei consacrat şi îngalonat al generaţiei sale. Acesta are în palmares peste 53 de premii şi diplome naţionale şi internaţionale de prestigiu, este bine cunoscut la nivel naţional, dar şi peste hotarele ţării.

            În anul 1999, a primit Diploma de ,, Om al anului 1999”, de la American Biographical Institute din SUA., iar în anul 2012, Medalia,,VIRTUTEA LITERARĂ”, pentru întreaga operă şi activitate în promovarea literaturii române. Este prezent în numeroase Dicţionare literare şi a personalităţilor marcante.

            AL. FLORIN ȚENE este un om riguros şi profund, un spirit dotat şi încercat, care cunoaşte foarte bine viața cu toate aspectele, greutățile și fețele ei. Incomod uneori prin atitudine, idei, scris, dar şi prin discurs, a fost anchetat înainte de anul 1989 de către securitatea comunistă, iar în anul 2000, exclus din U.S.R., în urma unei înscenări tipice, dar nu s-a descurajat şi nici n-a abandonat lupta, muncind cu mai mai multă hotărâre şi convingere, conştient de valoarea şi cauza pentru care luptă.

            La ceas aniversar, AL. FLORIN ȚENE este un om mulţumit de ceea ce a făcut, împlinit şi fericit, alături de distinsa sa soţie, poeta TITINA NICA ŢENE, dar şi de cei doi băieţii deosebiti IONUŢ şI FLORIN( unul specialist în imagine TV.,iar altul. Dr.în istorie, poet şi scriitor),de nepoţii cu care se laudă şi se mândreşte cu fiecare prilej.

 La ceas festiv şi aniversar, adaug şi eu buchetul cu cele 70 de flori ale inimii mele, dar şi buchetul iubirii şi al dragostei tuturor membrilor Ligii Scriitorilor Români, cu urarea caldă şi sinceră;SĂ TRĂIEŞTI MAESTRE, LA MULţI ANI!

                                                              Gavril  MOISA

                                          Secretarul general al Ligii Scriitorilor România

     

           

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s