-Al.Florin ŢENE:,,Artur Silvestri-psiholog al socialului şi filosof al istoriei în derulare”

Criteriul lui Thibaudet,iată,se poate aplica şi în domeniul filosofiei sociale prin analiza capacităţii de iluzionare a românului,lucru ce-l face inegalabilul analist,scriitor,eseist şi filosof Artur Silvestri în noua sa carte Opera non grata-Eseuri despre”geografia jafului”,ocupaţiei şi “neo-migratori”-,apărută la Carpathia Press,2008.

Cartea cuprinde 15 prefaţe la alte lucrări din domeniul filosofiei imobiliare semnate de Artur Silvestri începând din anul 2003,până în prezent,inclusiv şi un capitol Opinii despre operă şi autor,semnate de scriitori din ţară şi mapamond.

Aşa cum ne mărturiseşte autorul,aceste prefaţe-studii apar respectându-se fidelitatea reproducerii.Prezenta carte se constituie într-o coerentă analiză a fenomenului imobiliar din ţară,dar aducându-se argumente exemplificatoare din alte ţări europene,şi nu numai.Ea este importantă pentru cercetătorul de mâine care va descoperii ideile sociale,mentalităţile”câştigate”într-o perioadă de rap din ţara noastră,fenomenele Aceştia suntevoluţiei/involuţiei imobiliare şi culturale de astăzi.

Autorul este un fin analist cu un profund ton asertoric,astfel că în Zicerea de coduri mărturiseşte cu sinceritate necesitatea împărtăşirii experienţei sale într-o activitate scriitoricească de 35 de ani.Prin revista Casa Lux,Artur Silvestri ajunge deschizător de drum şi teoretician de primă mărime a fenomenului imobiliar din România,acesta fiind hârtia de turnesor a unei societăţi.de aici şi până la sociologie nu mai este decât un pas,pe care autorul l-a făcut,evidenţiind,printre altele,jaful realizat prin hoţie.Concluzionând că onorabilitatea nu este câştigată prin ea însăşi şi muncă,ci prin furt.

Vechea organizare armonioasă din Cartierul Primăverii gândită de arhitectul Doicescu este abordată în Poveşti triste despre case şi grădini.Vastul proces de împroprietăriri cu falsificarea retrocedărilor,stau la baza originii noii propietăţi,fapt care a dezechilibrat coerenţa armonioasă a cartierului.Concluzia,la care ajunge autorul,este că în acest domeniu nu se mai poate face nimic.

O prognoză a pieţii imobiliare şi o analiză pertinentă o descoperim în Sfârşitul ciclului incoerent ce face parte din România în anul 2010.O prognoză de piaţă imobiliară.În această lucrare autorul abordează prezentul din punct de vedere sociologic,fiind obsesiv şi cenuşiu ce întunecă orice gând ce tangenţiază cu filosofia.Iar a gândi pentru un mâine al speranţei este o atitudine excentrică şi păgubitor.Pesimismul lui Artur Silvestri îşi are rădăcina în realitatea unui azi căzut în păcatul nerespectării legilor umane,scrise şi ne scrise.Acest fapt mă duce cu gândul la ce spunea La Bruyere în Caracterele,Nu înşeală nimeni de dragul de a face un bine cuiva;înşelătoria îi adaugă minciunii răutatea.

Analiza jocului abil al bursei de proprietăţi din Cele două Românii îl conduce pe autor să concluzioneze,după o profundă analiză cu argumente şi exemplificări,că în locul României de evoluţie s-a născut România de averi imobiliare.

Citind capitolul A câştiga:Dar pentru ce? Mi-am adus aminte de nuvela lui Slavici Moara cu noroc unde de la primul rând se face precizarea că nu banul aduce fericirea.Artur Silvestri complectează acest apoftem că nu banii ci sensul vieţii senine şi împăcate pe pământ face totul ireductibil.A găsi ceea ce ţi se potriveşte este „lamura şi esenţa”.

Trăitor în Bucureşti ,autorul fiind îndrăgostit de oraş, este neiertător cu evoluţia acestuia în Argument.Acest eseu este o reflecţie asupra Bucureştiului,care se va înnoii prin multiplicare ori se va consuma lent,până la epuizare.Acest capitol a fost “Prefaţă la Megapolis Valah.O sută de principii doctrinare despre Noul Bucureşti,2004.

Epoca neo-folklor de Coca-Cola,copierea mot-a-mot a unor culturii străine de fiinţa românească este analizată cu pertinenţă şi obiectivitate în Lumi în perdele de fum,avanpremieră la propriul studiu Apologia hazardului.Mic îndreptar anual de aplasament şi câteva –Scene cu neo-migratori-.Autorul abordează din diferite unghiuri maniera de expoziţie,metoda de lucru,obiectivele generale cu caracter colectiv,mediul dezordonat şi aproape misticoid al dezvoltării imobiliarului în ţara noastră,făcând şi o prognoză care în timp s-a adeverit.(Aceasta s-a făcut în 2003).

Problema neo-migratorului ce stăpâneşte dar nu se pricepe la nimic,în afara propriei ideologii acumulative este abordată în Scene cu neo-migratori ,acesta reprezentând clipa jafului.Lăcămia,spunea Teognis în Poeme elegiace, a nenorocit mulţi oameni fără judecată,şi aceasta pentru că le-a fost greu să păstreze măsura când li s-a oferit bunătăţi.

Capacitatea poporului român de a se iluziona,de a visa fără suport,de aici provin şi multe mitologii din istoria noastră,a condus cum spune Artur Silvestri la o combinaţie,cel puţin stranie, de paradis artificial şi de efect de fericire indus.Problemă abordată în eseul-filosofic O ţară tristă,plină de humor.De aici,cred,că vine şi caracterul românului de a face haz de necaz,un obtimism rău înţeles.Iar faptul aderării noastre la organismele europene nu este altceva decât acceptarea tacită a retragerii statului din istorie.

Câteva gânduri din “Vremea Ducăi-Vodă” cuprinde destăinuiri sincere despre fenomenul CASA LUX. Un verdict neiertător ce cade ca o ghilotină pe”gâtul” Bucureştiului este eseul Bucureştii rămân numai în voia lui Dumnezeu! În care autorul sondează cu competenţă monopolul ideologic şi conspiraţia economică care a hotărât soarta Bucureştiului.

Capitolele Epoca-beţiei banului-,Pedagogie şi ferie,Scurt eseu despre vorbirea –în două limbi-,Gânduri de noapte(Jurnal intermitent),analizează interesele în imobiliar,istoria lor contemporană,conflictele,dar şi reflecţiile care subliniază că deasupra filosofiei combinaţiei mărunte stă greutatea competenţei care te face liber.

Dubla calitate de scriitor,cu toate valenţele ,dar şi scriitor analitic al barometrului imobiliar,în care putem include şi pe cea de filosof,sociolog şi psiholog,cea din urmă implicând şi cunoaşterea omului ,caracteristică indispensabilă pentru cel care se ocupă cu tranzacţii imobiliare.

Opinii despre operă şi autor “găzduieşte”semnăturile unor personalităţi scriitoriceşti care fixează imaginea autorului în pantheonul Culturii Naţionale,bine meritat,al Omului ARTUR SILVESTRI.Aceştia sunt:Elena Buică-Pickering-scriitoare(Canada),Dwight B.L.Patton,director ziarul “Clipa”(SUA),Al.Nemoianu/istoric(SUA),Ionuţ ŢENE-storic,Ioan Miclău-scriitor,director al revistei “Iosif Vulcan”,Australia,etc.

Pentru acest scriitor,dăruit de Dumnezeu cu harul talentului, aplecarea asupra binelui confratelui şi promovarea iniţiativei şi menegmentului cultural şi artistic,înseamnă pasiune,bucurie în faţa creaţiei artistice,satisfacţie că poate ajuta confraţii ,bucurie în descoperirea unor sensuri originale şi inedite de abordare şi interpretare a fenomenelor sociale.

One response

25 11 2008
Al.Florin ŢENE:,,Artur Silvestri-psiholog al socialului şi filosof al istoriei în derulare” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Autorul este un fin analist cu un profund ton asertoric,astfel că în Zicerea de coduri mărturiseşte cu sinceritate necesitatea împărtăşirii experienţei sale într-o activitate scriitoricească de 35 de ani.Prin revista Casa Lux,Artur Silvestri ajunge deschizător de drum şi teoretician de primă mărime a fenomenului imobiliar din România,acesta fiind hârtia de turnesor a unei societăţi.de aici şi până la sociologie nu mai este decât un pas,pe care autorul l-a făcut,evidenţiind,printre altele,jaful realizat prin hoţie.Concluzionând că onorabilitatea nu este câştigată prin ea însăşi şi muncă,ci prin furt.>>>> […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s