-IOANA STUPARU:,,Artur Silvestri la Târgul de Carte « Gaudeamus »”

S-a scurs un an de la prematura şi grabnica plecare dintre pământeni a lui Artur Silvestri, scriitor, filozof, istoric şi iubitor al Neamului Românesc. Un an de tristeţe pentru cei care l-au iubit şi preţuit, totodată un an de dăruire din partea celor ce l-au iubit cel mai mult, dăruire ce a însemnat menţinerea valorii din multe puncte de vedera a Marelui Om Artur Silvestri. Doamna Mariana Brăescu Silvestri a reuşit, şi nu se poate altfel când dorinţa este imensă, ca fiecărei comemorări săvârşită după datină creştinească pentru aşezarea şi liniştea sufletului, să-i fie alăturată o realizare pe plan spiritual sau cultural, care să dăinuie în timp, pentru “bine-cuvântare”, pentru “pomenire”, pentru “neuitare”. Astfel, într-o mirifică zonă de pe Muntele Ceahlău, în localitatea cu acelaşi nume, proprietatea cumpărată de soţii Artur şi Mariana Brăescu Silvestri a fost transformată în Casa memorială Artur Silvestri, iar la o margine a curţii, lângă şoseaua principală, a fost înălţată şi sfinţită după datină, o Troiţă maramureşeană, pe un postament amplu, lucrat cu multă dăruire, loc rânduit pentru odihnă, rugăciune şi pomenire de către săteni şi trecători. O altă Troiţă a fost înălţată şi sfinţită de către doamna Mariana Brăescu Silvestri în comuna Drăgăneşti Vlaşca, locul natal tare drag lui Artur Silvestri. Tot acolo a fost construit un “monument comemorativ completat cu o carte din marmură, simbol al vieţii şi activităţii marelui cărturar”.

Concertul cameral organizat la Biserica Visarion, a fost un omagiu adus celui plecat pe cărarea ce duce spre cer, Artur Silvestri, prieten tainic al multora.

Dar, mai ales, in memoriam Artur Silvestri au fost publicate cărţi, spre împăcarea sufletească a celor care cunoşteau cât de mult preţuia Domnia Sa cărţile. Astfel au fost publicate:

Mărturii tulburătoare, Editura Carpathia, 2009, “o carte a emoţiei”, după cum spune doamna Mariana Brăescu Silvestri, mărturisiri făcute în momentele de adâncă tristeţe, la aflarea veştii despre neaşteptata plecare în lumea veşniciei a lui Artur Silvestri;

Frumuseţea lumii cunoscute, Editura Carpathia, 2009, un album, o bijuterie literară atât ca realizare cât şi în ceea ce priveşte conţinutul, Artur Silvestri dovedind şi cu acest prilej harul de scriitor. Povestirile, cincizeci la număr, dau şi mai mare importanţă şi emoţie acestui album, întrucât conţin momente culese de autor din ultimele cincizeci de zile ale propriei vieţi, ca o presiţire că îşi va lua curând zborul către cer.

Vocaţia căii singuratice, Editura Carpathia, 2009, este o carte despre Artur Silvestri, scrisă de Cleopatra Lorinţiu, motivul sau îndemnul venind de la “fascinaţia faţă de misterul, taina şi stilul, scriitura acestuia”.

Artur Silvestri, Fapta Culturală, Editura Carpathia, 2009, este cea mai recentă carte, abia ieşită de sub tipar, caldă, cum s-ar spune, tocmai pentru a însemna cu încă o realizare culturală comemorarea religioasă, la împlinirea unui an de la trecerea în nefiinţă a cărturarului Artur Silvestri. Cartea este un documentar, după cum spune cea care a alcătuit-o, respectiv doamna Teodora Mîndru. Iar aceasta pentru a nu se trece în uitare “Fapta bună, Lecţia Omului Mare”, în cazul de faţă ceea ce, prin imensul program ARP, a realizat scriitorul, istoricul, filozof al culturii Artur Silvestri.

Şi fiindcă momentul realizării acestei cărţi intitulate Artur Silvestri, Fapta Culturală a coincis cu Târgul de Carte “Gaudeamus”, organizat la Romexpo Bucureşti, (25-29 noiembrie 2009), doamna Mariana Brăescu Silvestri pe lângă faptul că a organizat lansarea de carte, i-a dedicat soţului său cărturarul Artur Silvestri un stand întreg cu cărţi in memoriam, precum şi cu volume de autor retipărite. Iar toate aceste cărţi au fost dăruite, ca de obicei, spre plinirea dorinţei prietenului nostru tainic Artur Silvestri care nu scria o carte pentru a o vinde, ci spre a o dărui, ca pe o adevărată hrană.

La adunarea unui public ales şi numeros, prin organizatoarea Mariana Brăescu Silvestri, ajutată fiind de sociologul Teodora Mîndru, poeta Cleopatra Lorinţiu, precum şi de alte persoane apropiate, spiritul lui Artur Silvestri a plutit pe deasupra, bucuros că nu va fi dat uitării.

IOANA  STUPARU

28 noiembrie, 2009

One response

30 12 2009
-IOANA STUPARU:,,Artur Silvestri la Târgul de Carte « Gaudeamus »” « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] Concertul cameral organizat la Biserica Visarion, a fost un omagiu adus celui plecat pe cărarea ce duce spre cer, Artur Silvestri, prieten tainic al multora.>>>> […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s