Lansare de carte la Iaşi

coperta-i1

LANSARE DE CARTE LA IAŞI

Pe 19 martie 2009 a avut loc la Biblioteca Municipală Gh. Asachi din Iaşi lansarea a două cărţi in memoriam Artur Silvestri. Prima, intitulată Artur Silvestri, mărturii tulburătoare, conţine mărturiile pline de afecţiune şi admiraţie, a zeci de scriitori din toate colţurile lumii, scriitori care prin răspândirea lor în spaţiu formează o adevărată geografie spirituală, concretizată virtual la iniţiativa lui Artur Silvestri, (19 martie 1953 – 30 noiembrie 2008 , scriitor, istoric şi filosof al culturii ), care şi-a propus şi a reuşit să dea la iveală o Românie tainică , constituită din creatori, oameni de cultură, feţe bisericeşti. Nume ca Alexandru Stănciulescu – Barda, Ion Marin Almăjan, Francis Dessart, Ioan Miclău, Alexandru Nemoianu, Dimitrie Grama, Valentina Becart, Cezarina Adamescu, Mariana Gurza, Sabin Bodea, Ioana Stuparu, Cezar Adonis Mihalache , Lucian Hetco reprezintă doar câteva dintre cele care vor rămâne legate de personalitatea lui Artur Silvestri.

Această carte este o carte a emoţiei, ne spune scriitoarea Mariana Brăescu Silvestri, soţia celui plecat de curând dintre noi, în cuvântul înainte intitulat Durerea rămâne în inima mea.Lecţia Omului Mare să n-o uităm niciodată! dar şi o carte scăldată în lacrimi, după cum a spus în Cuvântul de deschidere la lansarea cărţilor. Domnia Sa a subliniat ideea de Om Mare, de Model spiritual care era permanent vie în sufletul lui Artur Silvestri, idee prin care Artur Silvestri încerca să calce pe urmele unor personalităţi de seamă, precum Antonie Plămădeală şi Zoe Dumitrescu Buşulenga. Această idee a stat la baza proiectului de înfiinţare a mai multe edituri şi reviste on-line, unde erau şi vor continua să fie primite cu largheţe sufletească creaţii literare, socio-culturale, religioase, selectate doar după criteriul valoric.

Un alt merit al lui Artur Silvestri a fost acela de apreciere, de recunoaştere a unor personalităţi din diferite domenii de activitate care au fost premiate anual prin înfiinţarea Premiilor Asociaţiei Române Pentru Patrimoniu al căror mentor spiritual şi material era. Dintre cei premiaţi în 2007, a vorbit profesorul universitar Gh. Sandu de la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi care a primit Diploma de excelenţă din partea Asociaţiei ARP. La rândul său, profesorul universitar Gheorghe Sandu i-a înmânat scriitoarei Mariana Brăescu Silvestri o diplomă de recunoaştere a meritelor sale în activitatea de îngrijire a cărţilor lui Artur Silvestri şi a cărţilor despre activitatea acestuia.

Criticul de artă Valentin Ciucă a comparat verticalitatea vieţii lui Artur Silvestri cu Măiastra brâncuşiană.

Teodora Mândru, sociolog şi redactor ARP, a subliniat lupta lui Artur Silvestri, de-a lungul întregii vieţi, pentru afirmarea valorilor locale şi a vorbit de apropiata apariţie a altor două cărţi pro memoriam Artur Silvestri: Artur Silvestri, faptă culturală şi Artur Silvestri, aşa cum l-am cunoscut, cărţi ce vor fi urmate de exegeza operei scriitorului.

Poetul Cătălin Bordeianu, directorul Bibliotecii Municipale Gheorghe Asachi din Iaşi, a subliniat identificarea vieţii scriitorului cu scrierea cărţilor, amintind spusele acestuia care ,,vedea raiul ca pe o bibliotecă”.

Din cuvântul de închidere al activităţii de lansare a cărţilor lui Artur Silvestri a reieşit nu doar dorinţa scriitorului de a urma modelul Omului Mare, ci şi plăcerea lui de a vedea călătoria ca pe ,,un impact spiritual în plan auditiv, vizual şi al asociaţiilor de idei. Artur Silvestri a fost o personalitate luptătoare cu sentimentul misiunii”. (Mariana Brăescu Silvestri).

Cea de-a doua carte, intitulată Frumuseţea lumii cunoscute, cu subtitlul Zile de neuitat şi având drept motto afirmaţia Aproape în fiecare clipă stă secretul vieţii, conţine scurte însemnări din ultimele luni de viaţă ale scriitorului, pline de dragoste de viaţă, adevărate tablete literare. Pentru exemplificare, voi enumera câteva titluri: Lumini de dincolo de nori, Mic tablou fără pescăruşi, Doi căţei din vecini, O feerie de după-amiază, Câteva ore în natură, Jumătatea de pâine, Suflete pure.

În finalul cuvântului înainte al cărţii, intitulat O elegie a vieţii, apare îndemnul înduioşător al scriitoarei Mariana Brăescu Silvestri, soţia acestuia: ,,Cititorule, ca să înţelegi, parcurge şi cu sufletul aceste rânduri. Nu sunt pagini de jurnal ori de carte. Sunt bătăile inimii sale. Eu le-am auzit. Şi sunt ultimele”.

Artur Silvestri şi-a acceptat plecarea cu seninătatea celui care ştie că toate au un sfârşit. ,,Avea acea însuşire, rară, stranie, să simtă lucruri ce aveau să se întâmple. Era deznădăjduit doar la gândul că nu va reuşi să termine lucrurile importante ce le avea de făcut. Pentru că simţea că viaţa ce i s-a dat se va termina implacabil prea repede”, ne destăinuie cu tristeţe Mariana Brăescu Silvestri.

Totdeauna când răsfoim creaţiile sau simple însemnări ale celor plecaţi dintre noi, acestea capătă noi valenţe, pline de-un farmec neînţeles, punând în lumină o trăire nebănuită a vieţii, al cărei freamăt este cu atât mai puternic cu cât este mai aproape de margine. Ultima tabletă a cărţii, intitulată Ceţuri argintii, se încheie astfel: “Soarele orei de dimineaţă face ca totul să se vadă printr-un fel de contururi estompate, o ceaţă strălucitoare, incredibilă, argintie”, lăsând impresia că vrea să-şi retrăiască întreaga viaţă, surprinsă succint, ca în nişte scene cinematografice, încărcate de emoţia trăirii. Pentru că nu există viaţă şi moarte. Există doar trăire în vizibil şi în invizibil. Pentru că orice idee este susţinută de o trăire. De aceea, meditaţia face parte din farmecul nostalgic al vieţii. În urma plecării creatorilor rămân creaţiile lor. Ca nişte ,,conturări estompate” ale celor ce le-au creat.

Olga Alexandra Diaconu

One response

22 03 2009
LANSARE DE CARTE LA IAŞI « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] LANSARE DE CARTE LA IAŞI […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s