-LIGA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA: RAPORT DE ACTIVITATE (Perioada 8 septembrie 2006-31 ianuarie 2009)

(Extras de la teleconferinţa cu preşedinţii de filiale din seara zilei de 18 ianuarie 2010)

Încă de la înfiinţare Liga Scriitorilor din România şi-a propus să acopere cu filiale o arie cât mai largă pe teritoriul ţării şi pe cât posibil să înfiinţeze astfel de filiale în comunităţile de români din diasporă. Aşa cum prevede STATUTUL organizaţiei noastre ne-am propus să stimulăm activităţile culturale prin multiple forme, promovarea autorilor şi a cărţilor lor şi apărarea drepturilor acestora.

De-alungul celor 3 ani de existenţă au fost înfiinţate 29 de filiale ale Ligii Scriitorilor, din care 12 în diasporă.O parte din acestea editează reviste, sau alte filiale o fac  în colaborare cu  organizaţii culturale.Astfel au apărut revistele Agora Literară,la Cluj, Moldova Literară, editată de filiala Iaşi, Cuib la Hunedoara, Heliopolis , la Timişoara, Pietrele Doamnei, la Argeş,Cetatea lui Bucur, la Bucureşti, etc.

La Cluj a fost înfiinţat cenaclul literar Vasile Sav în cadrul căruia se discută lucrări ale membrilor săi, se lansează cărţi se organizează medalioane literar- musical şi imagistic în colaborare cu Grupul vocal Speranţa şi Asociaţia Judeţeană Cluj a Artiştilor Plastici.

În colaborare cu filiala Vâlcea, preşedinte Petre Petria, s-au organizat lansări de cărţi, simpozioane pe teme de istorie şi întâlniri cu scriitorii, membrii ai Ligii, din Argeş şi Cluj, la Rm.Vâlcea şi Drăgăşani.Filiala din Bucureşti,preşedinte Elisabeta Iosif, a organizat numeroase lansări de cărţi la bibliotecile din Capitală şi împreună cu Asociaţia Română pentru Patrimoniu, preşedintă scriitoarea Mariana Brăescu Silvestri, au acordat premiile anuale ale acestei importante organizaţii.Aceeaşi intensă activitate culturală o desfăşoară filiala Hunedoara, preşedinte Ion Velica, care a acordat premiul Virtutea Literară unor scriitori ,membrii ai Ligii. O intensă activitate culturală desfăşoară filiala Argeşi, datorită preşedintei şi vicepreşedintelui Steluţa Istrătesc şi Vasile Ghilencea. Un aport substanţial în acest demers îl au scriitorii George Baciu şi Ion Hiru.Aceştia din urmă a participat de câteva ori la activităţi cu cartea organizate de filiala Cluj.

Preşedinta filialei Banat (Timişoara) Doina Drăgan, în colaborare cu oficialităţile din domeniul învăţământului a organizat , prin cenaclul ce funcţionează în cadrul filialei Ligii Scriitorilor, numeroase întâlniri cu cititorii şi lansări de cărţi, la care au participat şi reprezentanţi ai presei locale.

Au fost organizate schimburi de experienţă între filialele Vâlcea şi Argeşi, între Cluj, preşedinte Iulian Patca şi Iaşi. Filiala Cluj  în colaborare cu filiala Iaşi a organizat lansările Dicţionarului Personalităţi Române şi Faptele Lor de Constantin Toni Dârţu ,preşedintele filialei Iaşi a Ligii Scriitorilor.

În ultimul trimestru al anului trecut au luat fiinţă filialele Dolj, preşedinte Nicu Vintilă şi Vrancea, preşedinte  Victoria Vârtosu.

Filiala Braşov, preşedinte Popescu C.Viorica, în colaborare cu Fundaţia Itu a organizat numeroase manifestări culturale, iar filiala Bistriţa, prin Menut Maximinian a promovat acţiunile culturale , revistele şi cărţile membrilor Ligii în paginile cotidianului Răsunetul.

Liga Scriitorilor a organizat Concursul de poezie, proză şi pictură Dor de Dor, trei ediţii. Premianţii primind Diplome, cărţi şi alte obiecte.La acest concurs au participat sute de scriitori şi artişti plastici.

Remarcăm strădania scriitorului George Roca, din Australia, membru al Ligii Scriitorilor, de a promova lucrările membrilor noştri în revistele româneşti din diaspora aflată în SUA, Germania, Spania, Franţa, etc.Revista pe care o conduce România Vip a promovat de nenumărate ori activităţiile organizate de Liga Scriitorilor , inclusive lucrările literare ale membrilor organizaţiei noastre.

Liga Scriitorilor, prin preşedintele său, şi ajutorul membrilor Ligii,  a acordat sprijin logistic şi financiar unor filiale pentru aşi desfăşura unele activităţi culturale mai ample.

La propunerea Comitetului Director al Ligii Scriitorilor din România a fost instituită medalia şi Diploma Virtutea Literară care se acordă scriitorilor pentru opera lor ,personalitatea şi moralitatea lor. La propunerea filialei Hunedoara ,scriitorul Al.Florin Ţene a primit această distincţie.

Recomandăm tuturor filialelor să organizeze adunări generale la începutul acestui an pentru prezentarea Raporturilor de activitate şi a prezenta Planurile de activitate pentru anul în curs.Rugăm ca un exemplar din acestea să fie trimise şi Comitetului Director al Ligii Scriitorilor, prin poştă s-au prin e-mail.

Vă dorim succes şi multe realizări în anul în care am intrat.

Al.Florin ŢENE

2 responses

19 01 2010
LIGA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA: RAPORT DE ACTIVITATE (Perioada 8 septembrie 2006-31 ianuarie 2009) « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] -LIGA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA: RAPORT DE ACTIVITATE (Perioada 8 septembrie 2006-31 ianuarie 2009) […]

13 03 2010
Mindruta Constantin

DOMNULE PRESEDINTE, VA ROG, IN FUNCTIE DE TIMPUL DVS. DISPONIBIL, SA MA TINETI LA CURENT CU O PERSPECTIVA A ACTIVITATILOR CE URMEAZA SA SE DESFASOARE LA NIVELUL fILIALEI CLUJ A L.S.R. INTENTIONEZ CA ORI DE CATE ORI AM POSIBILITATEA, SA PARTICIP LA ASTFEL DE ACTIVITATI, CA MEMBRU AL ACESTEI FILIALE. DE ASEMENEA, VA ROG SA-MI SOLICITATI DIFERITE MATERIALE PE DIFERITE TEME, IN FUNCTIE DE ACTIVITATILE CE SE VOR DESFASURA SI PENTRU REVISTA DE MARE TINUTA (PAREREA MEA) „AGORA LITERARA”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s