-RAPORT DE ACTIVITATE – Filiala Bucureşti a Ligii Scriitorilor Români

Filiala Bucureşti s-a înfiinţat în noiembrie, 2008, având data zilei de început a Târgului de carte “Gaudeamus”(15 nov.), fiindcă în această incintă ne-am întâlnit pentru prima oară cei 12 membrii, care am început activitatea de scriitori ai unei Ligi, ce şi-a propus să aibă drept scop promovarea cărţii, a culturii , a tuturor scriitorilor români din ţară şi de pe orice continent s-ar afla, aşa cum prevede şi statutul.

În  această noua formulă , imediat, în decembrie am înfiinţat Cenaclul “Cetatea lui Bucur”, la activitatea căruia s-au alăturat scriitori români din Europa, SUA, Canada, Australia, o parte dintre ei devenind membri ai Filialei Bucureşti iar alţii ai filialelor din ţară. Scriitorii români de la filialele dinafara ţării au început să scrie la revista “Cetatea lui Bucur”, care s-a înfiinţat în martie 2009. În curând sărbătorim un an de când am pus bazele primului număr iar  colaborarea cu scriitorii şi publiciştii români de pretutindeni s-a intensificat cu fiecare număr, sporind prestigiul său atât prin personalităţile prezente cât şi prin valoarea scrierilor publicate. În acelaşi timp am acordat  importanţă tinerilor scriitori. Revista a creat un spaţiu debutanţilor, o parte citind prima dată în cenaclul nostru. Am mers mai departe, creând parteneriate cu Reţeaua Literară Europeană şi cu Tărâmul Poeziei de pe aceeaşi reţea, descoperind  în concursurile organizate în colaborare , poeţi foarte tineri, valoroşi, încă din şcoală.

În 2009 au citit toţi scriitorii filialei în cenaclu şi am lansat 12 cărţi ale scriitorilor filialei noastre  şi ale scriitorilor din diaspora: din Canada şi Australia, la Biblioteca Metropolitană şi la Tărgul Gaudeamus,fiecare lansare constituind o adevărată sărbătoare. Nu am să dau nume, fiindcă ar trebui să-i numesc aproape pe toţi scriitorii filialei, acum în număr de 30. De  asemenea reportajele, cronicile de carte, de reviste literare, poemele şi  scrierile membrilor Filialei Bucureşti nu au lipsit din nici un număr al revistei, alăturându-ni-se scriitori de prestigiu din celelalte filiale ale LSR, cooptându-i şi în colegiul redacţional. Ne-am bucurat astfel, de prezenţa în paginile revistei a scriitoarei Cezarina Adamescu, din Galaţi.

Acţiunile cultural din 2009 s-au desfăşurat în mare parte în parteneriat cu instituţii naţionale sau cu fundaţii de prestigiu. Aş menţiona aici prezenţa scriitorilor noştri la acţiuni cum a fost aceea la Muzeul Militar Central de Ziua Eroilor sau la Casa Centrală a Armatei, la Centrul Internaţional Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 4 şi Fundaţia de Interferenţe Culturale, Club UNESCO “Paul Polidor”, unde s-au citit creaţiile proprii ale scriitorilor filialei în faţa elevilor acestei importante şcoli bucureştene.

Pentru că  am considerat benefică şi importantă   prezenţa noastră la acţiuni naţionale , în vederea cunoaşterii  activităţii Ligii Scriitorilor Români, am participat la Festivalul ONG-urilor, care a avut loc la Bucureşti, mulţi vizitatori fiind interesaţi de activitatea noastră scriitoricească, prilej să le oferim revista Ligii , Agora Literară, cartea noastră de vizită, de fapt, în care ar trebui să fim mai prezenţi. Acest eveniment a fost o ocazie de care am profitat, ca să oferim tuturor vizitatorilor standului nostru, realizat în parteneriat cu Fundaţia Mirabilis,  amănunte, timp de 3 zile, despre acţiunile Ligii Scriitorilor din România.

O important acţiune s-a desfăşurat la sfârşitul anului 2009, când am instituit premiile Artur Silvestri. Diploma comemorativă de recunoştinţă, titlul de Excelenţă Culturală acordat scriitorului Artur Silvestri pentru contribuţia la zestrea patrimonială a neamului românesc a fost înmânată soţiei sale, Mariana Brăescu Silvestri. Au primit premii de excelenţa scriitorii Cristian Neagu, Paul Polidor, Viorica Enăchiuc  şi Ana Maria Bălaş.

O parte dintre scriitorii Filialei Bucureşti a LSR se află acum în Dicţionarul realizat de colegul nostru, preşedintele Filialei Iaşi, Ctin Toni Dîrţu ”Personalităţi Române şi Faptele lor”: Dumitru Rădoi, Dan Ion Predoiu, Cristian Neagu, Elena Armenescu, Elisabeta IOSIF, Paul Polidor. Iar Elena Armenescu , Elisabeta Iosif , Cristian Neagu şi Paul Polidor şi în Antologia de Poezie, realizată de poeta Valentina Bisog , apărută la începutul anului 2010.  Dicţionarele  şi Antologia de Poezie vor fi lansate în cenaclul “Cetatea lui Bucur”, în următoarele săptămâni şi la Casa Centrală a Armatei.

Avem multe acţiuni în 2010 pe care ni le-am propus, decalate pe luni. Redau câteva evenimente:

–       În ianuarie, deşi vremea a fost nefavorabilă,  am avut bucuria să participăm printr-un reprezentant al nostru, scriitorul  Dumitru Rădoi, în parteneriat, la o acţiune organizată de o prestigioasă filială a LSR, cea din Timişoara, unde colegul nostru şi-a lansat ultima sa carte, prezenţi fiind şi o parte dintre eroii cărţii.

–       În februarie au fost prezenţi aproape toţi  membrii din ţară la întâlnirea de început de an şi de bilanţ a activităţii anului trecut, fiecare contribuind cu o propunere privind acţiunile din acest an.

–       Începutul lui martie va fi marcat de lansarea volumelor 38, 39 şi 40 ale Dicţionarului de Personalităţi Române şi de acordarea titlului de membru al Academiei Internaţionale de Interferenţe Culturale, Club UNESCO, Fundaţia Paul Polidor, pentru doi scriitori ai Filialei Bucureşti a Ligii Scriitorilor Români:Elisabeta IOSIF şi Elena Armenescu.

Pentru  19 martie “Remember Artur Silvestri” , propunem pregătirea unui audio book, cu lansare în aprilie (sau noiembrie),  în cenaclul filialei, lună , când ne vom deplasa şi în ţară pentru lansarea unor cărţi ale scriitorilor noştri.

–       Luna mai va însemna participarea membrilor filialei la Simpozionul Internaţional de Dacologie de la Alba Iulia şi vom fi prezenţi la acţiunile organizate de Muzeul Militar Central şi de Casa Centrală a Armatei de Ziua Eroilor.

–       In iunie vom organiza o întâlnire în cadrul cenaclului cu tinerii poeţi , câştigători ai Concursului Mihai Eminescu,organizat de Revista „Cetatea lui Bucur”  în parteneriat cu „Tărâmul Poeziei”, de pe Reţeaua Literară Europeană ning , poeziile premiate fiind  publicate în revista filialei noastre iar autorii – tineri poeţi au debutat în revista „Cetatea lui Bucur”. Ei au fost prezentaţi de Ada Chifor (Cristina Ştefan), critic, poetă şi moderatoarea paginii .

–       Vom organiza întâlniri şi cu elevii Liceului Caragiale din Bucureşti  şi cu  copiii supradotaţi din  ţară. După care o pauză de vacanţă.

–       În tot timpul anului vom fi prezenţi la târgurile de carte, prilej de lansare a unor cărţi semnate de autorii Filialei Bucureşti.

–       Pentru lunile de sfârşit de an se propune: un Simpozion de Cultură Populară din  Regiunea Vlaşca, la Bucuresti, organizat de Viorica Enăchiuc, membră a Filialei noastre , un parteneriat cu Fundaţia Mirabilis, “Terapii prin Artă” , unde se va citi poezie, vor fi lansări de carte şi vom continua atribuirea premiilor Artur Silvestri.

–       Ne dorim mai multe activităţi în colaborare şi împreună cu celelalte filiale ale LSR , pentru care vom face demersurile necesare.

Acţiunile culturale, prevăzute prioritar în Statutul Ligii Scriitorilor Români se vor intensifica astfel în anul 2010.

Elisabeta IOSIF, preşedinte, Filiala Bucureşti a Ligii Scriitorilor Români

One response

26 02 2010
-RAPORT DE ACTIVITATE – Filiala Bucureşti a Ligii Scriitorilor Români « LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

[…] -RAPORT DE ACTIVITATE – Filiala Bucureşti a Ligii Scriitorilor Români […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s